DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Túlélésre ment, csúcsot futott Ricciardo

Betegsége miatt kedden nem tudott a Red Bullba ülni Daniel Ricciardo, aki másnap nem hivatalos pályarekordot autózott. Ráadásul még 1:18,0-s űridejénél is gyorsabb szeretett volna lenni.

Enyhe betegség miatt ült autóba Daniel Ricciardo kedd helyett csak szerdán: a Red Bull módosított a tesztfelálláson, hogy időt adjon az ausztrálnak a jobbulásra. Erőt kellett gyűjtenie, mivel maratoni tesztprogram várt rá, melyet végül sikerrel teljesített: 164 kört tett meg, melyek sorában szerepelt az az 1:18,047-es hiperlágyas eredmény is, ami a gyakorlásnak otthont adó barcelonai helyszín új nem hivatalos pályacsúcsa, azaz a 2007 óta fennálló vonalvezetés valaha futott leggyorsabb köre.

„Jó nap volt. Túléltem!” – nyitott Ricciardo, akit a Red Bull sajtóközleményéből idézünk. „A mai optimista futásterv volt, nem hittem, hogy ennyire soknak sikerül a végére érnünk, de mégiscsak túljutottunk mindenen. Azt hiszem, jól fogok aludni! Szép rakás kör volt a mai, ráadásul néhány gyors is akadt köztük.”



Az ausztrál kitért a rekord történetére: „A hiperlágy gumi természetesen segített, de hozzátartozik, hogy korábban, reggel történtek bizonyos változtatások, azután pedig közepes, majd lágy gumikkal teljesítettünk etapokat. A változások szemlátomást segítették az autót, így magabiztosságot gyűjthettem. Emellett a pálya hőmérséklete is kedvező volt, alkalmas valódi teszt végzésére.”

„A kör oké volt: szerettem volna 17-be is bejutni, de azt meghagyjuk a versenyekre. Ami a formánkat illeti, azt hiszem, közeledünk a célhoz, erős helyen vagyunk” – zárt derűlátóan az ausztrál, aki már alighanem a Mercedes és Ferrari ellen vívott csatákról ábrándozik.

A Red Bull vezető versenymérnöke, Guillaume Rocquelin arra helyezte a hangsúlyt, milyen nagy szó, hogy a csapat végzett a napra ütemezett összes teendőjével: „A legtöbb tesztnap úgy kezdődik, hogy megfogalmazod a futástervet percre lebontva, egy órán belül pedig már tépheted is szét, és tervezheted újra. Ma nem ez történt, a napirend minden egyes pontján sikerült végigérnünk” – mondta a szakember, részletezve, hogy számos gumikeveréket kipróbáltak, teljes versenyszimulációt teljesítettek, bokszkiállásokat gyakoroltak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: