DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ecclestone teljesen elektromos F1-et akar

A száguldó cirkusz korábbi vezetője szerint a Liberty Mediának „tökösnek” kell lennie, és radikális változtatásokat kell életbe léptetnie azért, hogy a sport ismét vonzóvá váljanak a gyártók számára.

Bernie Ecclestone-t a 2017-es év elején távolították el a Formula-1 éléről, s bár azóta nem tölt be semmilyen pozíciót a vezetőségben, továbbra is élénken érdeklődik a sportág iránt, amelyet az elmúlt évtizedekben elsősorban ő tett globálisan sikeressé. A 87 éves üzletember a Guardiannak adott interjújában például beszélt arról, hogy komolyan kell venni a Ferrari távozásával kapcsolatos fenyegetéseket, de emellett beszélt a száguldó cirkusz jövőjéről is, amellyel kapcsolatban tőle szokatlan kijelentéseket tett.

fe-f1-ecclestone-dppi-1



Ecclestone ugyanis noha régóta ellenzi a hibrid technológiákat, látva a gyártók Formula-E iránt érdeklődését, most úgy fogalmazott, hogy az F1-nek is ebbe az irányba kellene elmozdulnia: „Továbbra is a mi birtokunkban lenne a Formula-1 névhasználati joga, meglennének a szerződéseink a promóterekkel, egyszerűen csak csináljunk más típusú autókat. Beszéljünk a gyártókkal és indítsunk el egy új, teljesen elektromos F1-et, a jövő Formula-1-ét” – mondta a sportág korábbi első embere.

Az üzletember más radikális lépéseket is bevezetne: például többé nem fizetne a gyártók számára a Formula-1-ben való szereplésért. „Miért ne csinálhatnánk meg ezt? A gyártók maguk készítik az autókat, de nem fogunk nekik fizetni ezért, hiszen cserébe óriási publicitást kapnak világszerte” – magyarázta Ecclestone. „Lehetne ez akár egy szuper-Formula-E, ha úgy tetszik. Olyanok lennének az autók, mint a mai F1-esek, csak a hangjuk hiányozna, de nem hiszem, hogy ne tudnának előállni valamivel, amelynek köszönhetően többé-kevésbé hasonló lenne a hangzás a régi F1-esekéhez. Tökösnek kell lennie a Libertynek ahhoz, hogy ezt most meglépjék. Szerintem meg kell ezt tenniük.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: