DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Meghalt a leghíresebb F1-es nagydíjpromóter

Valószínűleg egyetlen F1-es verseny sem forrt úgy össze főnöke nevével, mint az Ausztrál Nagydíj a szókimondó Ron Walkerével, aki 78 évesen hunyt el.

Több mint húsz éve tartják az ausztrál Formula-1-es versenyhétvégét Melbourne-ben – az esetek nagy részében szezonnyitóként. Abban, hogy ezt ma természetesnek vegyük, Ron Walkernek volt elévülhetetlen szerepe. Az ingatlan- és médiabizniszben érdekelt melbourne-i üzletember – a 1970-es években a város főpolgármestere – először a metropolisz 1996-as olimpia lebonyolítására beadott pályázatát irányította.

Miután a világjátékok rendezését nem a város kapta meg, azzal a feladattal bízták meg, hogy az F1-es Ausztrál Nagydíjat csábítsa az Albert Parkba. A versenyt 11 éven át – mióta világbajnoki rangot kapott, folyamatosan – Adelaide-ben tartották. Walker 1996-ban járt sikerrel: miután az előző szezon Adelaide-ben zárult, az új idény Melbourne-ben kezdődött el, az Albert Park pedig azóta is az Ausztrál Nagydíj helyszíne.



Ron Walker húsz éven át irányította a versenyt, sok éven keresztül pedig az F1-es promóterek szövetségét is vezette. Az évtized elején rákkal megküzdő vezető 2015-ben rossz egészségére hivatkozva jelentette be, hogy távozik posztjáról.

A nagydíjak szervezői ritkán kapnak nagy nyilvánosságot, Walker azonban szókimondásával kitűnt a promóterek közül. 2015-ben például azt kritizálta, hogy az F1-es autók alig gyorsabbak a GP2-esnél. Ugyanakkor Bernie Ecclestone-nak, akivel az évek során szoros kapcsolatot alakított ki, rendszeresen védelmére kelt a média előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: