DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Elfogadva: Megfelel az F1-nek a MotoGP legendás helyszíne

Max Verstappen feltűnése és szárnyalása óta forró téma a Formula-1-ben, hogy a megnövekedett rajongói érdeklődés okán Hollandia szívesen visszatérne a cirkusz vérkeringésébe. Most úgy tűnik, megtalálták az ideális helyszínt ehhez.

A Holland Nagydíj fogalma nem lenne újdonság a királykategóriában, elvégre Zandvoortban harminc alkalommal rendezték már meg az F1-es szezon egy fordulóját, legutóbb azonban már jó régen, 1985-ben. A Verstappen-mánia kapcsán elsőként az merült fel, hogy erre a helyszínre térjen vissza a világbajnokság, ám hamar kiderült, hogy az Amsterdam-közeli pályán komoly korszerűsítési munkálatokat kellene elvégezni, hogy ismét alkalmassá váljon az F1 fogadására, azaz megkaphassa a legmagasabb minősítést.

tt



Szóba került egy utcai vonalvezetés kialakítása is Amsterdamban vagy Rotterdamban, a Liberty Media ötlete azonban nem csigázta fel az érintett városokat, így egy ideje már egy harmadik opció, az asseni pálya megvizsgálása került előtérbe. A Hollandia északi részén, Gröningen közelében található helyszínt a MotoGP máig rendszeresen használja egyik leghíresebb versenye, az Asseni TT megrendezésére, így az infrastruktúra is korszerűbb, mint a csak kisebb sorozatokat és túraautókat vendégül látó Zandvoortban.

A Motorsport értesülései szerint az FIA technikai vezetője, Charlie Whiting nemrég ellátogatott a holland pályára, hogy elvégezze az állapotfelmérést, és mint arról a létesítmény elnöke is beszámolt, kifejezetten jó szájízzel távozott. Főként csak extra kerékvetők, szalagkorlátok és Tecpro-korlátok elhelyezését látta szükségesnek ahhoz, hogy biztonságosan le lehessen bonyolítani egy Formula-1-es nagydíjhétvégét, ami a projekt nagyságához képest apró munkának számít. Ami viszont a legfontosabb, a pálya vonalvezetését és az aszfalt szélességét megfelelőnek találták az átvizsgálás során, ehhez tehát nem kell hozzányúlni, aminek örülhetnek Assenben, hiszen korábban kijelentették, hogy ilyen jellegű módosításokra, amelyek a MotoGP-re is kihatással lennének, nem hajlandóak.

Whitingék egy számítógépes szimulációt is lefuttattak, amely csak további megerősítést adott arra, hogy a pálya biztonsági szintje megfelel a legmagasabb, 1-es besorolás odaítéléséhez. Persze ahhoz, hogy ez megtörténjen, még némi munkára van szükség, az előkészületeknek tehát koránt sincs vége, és annak időpontja sem lett kitűzve, hogy melyik évben kerülhet be a naptárba Verstappen hazai versenye.

verstappen

„Jó hallani, hogy Charlie Whiting is nagyon elégedett a pályával, a modern létesítményekkel és a karbantartás szintjével” – mondta Arjam Bos, az asseni pálya elnöke. „Az ő pozitív véleménye fontos lépést jelent abba az irányba, hogy a Formula-1 visszatérjen Hollandiába, azonban a cél megvalósításától még mindig távol vagyunk. A következő lépcsőfok, hogy a FOM is ellátogasson az asseni pályára, amire valószínűleg a közeljövőben sor is kerül majd.”

Max Verstappen egyébként a kisebbséghez tartozik a 2018-as mezőny tagjai között, hiszen ő is azon hat pilóta egyike, aki az előttünk álló szezon során nem versenyezhet hazai pályán az F1-gyel. Persze panaszra így sincs oka, hiszen a második otthonának számít Belgium, így három éve már a spái lelátókat is narancssárgára festi rajongóinak hada.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: