DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Minimum 26 autóra van szükség a világbajnok szerint

A Formula-1-nek nem szabad hagynia, hogy a Ferrari távozzon a mezőnyből. Nigel Mansell emlékszik arra az időre, mikor 43-an szerepeltek egy nagydíjon, ezért több gyártót és nagyobb létszámot szeretne látni a rajtrácson.

Továbbra is csak formálódnak a 2021-es motorszabályok, az érintett csapatok pedig a maguk módján próbálják érvényre juttatni akaratukat: a Ferrari például több ízben kilátásba helyezte, hogy ha a jövő nem felel meg nekik, elhagyják a sportágat. A Scuderia maradásának szükségéről kérdezték Nigel Mansellt, a Formula-1 1992-es világbajnokát, aki végül a mezőny létszámánál kötött ki:

„Abszolút nem (boldogulna az F1 a Ferrari nélkül). A Formula-1-re nagy feladat hárul, ha bármelyik gyártót távozni hagyja” – mondta a Sky Sportsnak Mansell. „A fénykorban 43 F1-es autó próbált a 26 rajthelyre kvalifikálni. Ma a rajongók világszerte azért kiáltanak, hogy legyen 26 autó. Új versenyzőkre, vérfrissítésre, új gyártókra van szükség, akik egyenlő feltételekkel versenyezhetnek.”



Abban az évben, mikor Mansell világbajnok lett, 30 autó volt a mezőnyben – ehhez képest a 20 indulóból álló rajtrács csekélynek tűnik: „Számos remek versenyző van talonban, akik a Formula-1-be akarnak jönni. Több gyártóra szükség van, és olyan rajtrácsra, melyen minimum 26 autó szerepel.”

„Remélhetőleg a Liberty olyan szabályokat fog kitalálni, melyeket mindenki tárt karokkal fogad, ezáltal pedig kiegyensúlyozott mezőnyt kapunk, versenyképes pilótákkal. Valami nincs rendben azzal a sporttal, ahol, hogy egy jó vagy rossz példát hozzak, egy olyan hihetetlen csapat, mint a McLaren, és egy elképesztő motorgyártó, amilyen a Honda, nem tud egyről a kettőre jutni. Nem szabadna ilyen nehezen mennie” – beszélt kissé idealistának tűnő elképzeléséről az egyszeres bajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: