DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év poénja

Tizenkét részes sorozatunk végéhez érkezve kicsit könnyedebbre vesszük a figurát, hiszen ezúttal azokat a mozzanatokat keressük a 2017-es szezonból, amelyek a legjobban megnevettettek minket.

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2017-es idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Elérkeztünk a végére, jöjjenek azok a bizonyos poénok!

Balogh Tamás: Kis túlzással a Monacói Nagydíj legemlékezetesebb pillanata lett, amikor az Indianapolisban szereplő Fernando Alonso üzent a helyére beülő Jenson Buttonnak, mire a brit megígérte neki, hogy belepisil a McLarenjébe. Kimi Raikkönen nem egyszer produkált már vicces rádiózást, és pontosan ilyen volt az is, amikor a mindig hűvös Jégember az Azerbajdzsáni Nagydíj piros zászlós megszakítása során üvöltve kérte a csapatától, hogy adják oda neki a kesztyűit és a kormányát. A szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj előtti sajtótájékoztatón pedig már érezhető volt a pilótákon a felszabadultság: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo egymást ugratták az újságírók kérdéseinél – sőt, a Ferrari németje még öniróniáról is tanúbizonyságot tett bakui incidense kapcsán.

1. Fernando Alonso és Jenson Button rádiózása Monacóban
2. Kimi Raikkönen kormányos rádiózása Bakuban
3. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo poénkodása az Abu Dhabi Nagydíj sajtótájékoztatóján

Bognár Viktor: Hála a közösségi médiának, ma már napról napra egy halom vicces képpel, videóval, mémmel, beszélgetéssel találkozhatunk az F1 világából. Az első helyre mégis egy olyan jelenet került, ami a tévén keresztül a legtöbb emberhez eljutott: az F1 és az IndyCar remek húzása volt az élő rádiókapcsolás, amit Button vizelős megjegyzése tett feledhetetlenné. A Red Bull futamról futamra kitalált valami őrült élethelyzetet Ricciardo és Verstappen számára, amiből videósorozat készült. Személyes kedvencem, amikor Szingapúrban a helyi tüskés és émelyítően büdös gyümölcsöt, a duriánt próbálták felnyitni. A harmadik hely pedig Hamilton év végi, Formula-E-ről tett félresikerült megjegyzésének jutott, amire még Heidfeld is reagált.

1. Alonso és Button monacói rádiózása
2. A Ricciardo-Verstappen videók
3. Hamilton posztja a Formula-E-ről

Czinege Ádám: Számomra az első helyen ez áll: Alonso bejelentkezett Indianapolisból Monacóba, és sok szerencsét kívánt Buttonnak a verseny előtt. A brit helyettes viccesen megígérte a spanyolnak, hogy bele fog pisilni az autójába. Daniel Ricciardo általában humoránál van, az egyik sajtótájékoztatón például élő adásban szellentett, amit Bottasnak és Hamiltonnak kellett szagolnia. Az ausztrál legalább rákérdezett, mielőtt cselekedett. Egy másik sajtótájékoztatón kérdezték a pilótákat, mit tennének hozzá az F1-hez. Alonso faarccal a következőt mondta: 'Egységes motort mindenkinek.' 

1. Button Alonsónak: Bele fogok pisilni az autódba!
2. Ricciardo szellent a sajtótájékoztatón
3. Alonso: Egységes motort mindenkinek

but_1 



Gellérfi Gergő: Tegnap az év pillanatának is ezt a jelenetet jelöltem: Button válasza az őt Indianapolisból „felhívó” Alonsónak sokáig emlékezetes marad majd. A második helyen szintén egy altesti poén: Valtteri Bottast bírta nevetésre az emésztőrendszerével nem bíró Ricciardo. A dobogó alsó fokára az év végén kiadott ajándékozós videó fért oda nálam: minél több ilyen humoros, a pilóták emberi oldalát megvilágító tartalomra van szükség a jövőben is.

1. „Bele fogok pisilni az autódba”
2. Ricciardo gázai
3. Az F1-esek karácsonyi ajándékai

Gobodics Tamás: Elsősorban a rádiózások során hangzottak el vicces dolgok, de a sajtótájékoztatókon is lehetett mosolyogni – a top3-as listára nem fért most fel nálam pl. Alonso „Egyenmotort mindenkinek” szövege, pedig igazából annak is ott lenne a helye. A Button-Alonso rádiózás viszont (élőben legalábbis mindenképpen) vitte a pálmát!

1. Button és Alonso rádiózása Monacóban
2. Kimi Raikkönen kormányos rádiózása Bakuban
3. Ricciardo szellent a sajtótájékoztatón

Kovács Mariann: Fernando Alonso az Indy500 kedvéért kihagyta a Monacói Nagydíjat, McLarenjébe pedig Jenson Button ülhetett. A spanyol élő adásban kérte meg rá, hogy vigyázzon az autójára, mire Button azt válaszolta, hogy oké, majd belevizelek. Nagyon vigyázott rá: az év egyik legfurcsább balesetében összetörte azt, amikor egy rosszul kivitelezett előzés közben oldalára borította Pascal Wehrleint. Danyiil Kvjat torpedós sisakkal emlékezett meg a red bullos ülésébe kerülő ütközéseiről. Baku nem csak drámai, hanem vicces is volt: Sebastian Vettel előbb belerongyolt Lewis Hamilton Mercedesébe, később pedig visszakérdezett, mikor vezetett veszélyesen, hogy az tíz másodperces stop&go büntetést érjen.

1. Jenson Button rádióüzenete Fernando Alonsónak
2. Danyiil Kvjat torpedós sisakja
3. Sebastian Vettel megkérdezi, mikor vezetett veszélyesen 

vettel_1 

Strommer Benjamin: Az internet slágere lett a Magyar Nagydíjon történt „golyós” beszólás Magnussen révén, aki élő interjúban biztatta obszcén tevékenységre kollégáját. Ennél humorosabbnak nevezhető pillanatot nem nagyon találunk a szezonban, üdítő volt már csak amiatt is, hogy egy F1-es pilóta máshogy is tud szitkozódni az F betűs angol szó mellett. A kormányát követelő indulatos Raikkönen szintén csalt néhány mosolyt az arcokra. A sport idén számos új hozzávalót adott a versenyek körítéséhez, például a dobogós ceremóniákhoz: ezek közül néhány erőltetett volt, de nem tartozik közéjük Sir Patrick Stewart megjelenése a bakui díjátadón. Amikor a 77 éves, lovagi címet viselő színész azt mondta, ilyen lehetőséget nem hagyhat ki, és ivott a győztes Ricciardo cipőjéből, egész egyszerűen klassz pillanat volt. 

1. Magnussen beszól Hülkenbergnek (Hungaroring)
2. Raikkönen a kormányát keresi (Baku)
3. Patrick Stewart cipőzik a dobogón (Baku)

Vaszilykó Péter: Alonso idén is rendszeres poénforrásként szolgált az internet népe számára, a jelenség pedig a Magyar Nagydíjon egy új szintre emelkedett: a futam után a szervezők egy óriási festményt fedtek fel róla, ahogy egy napágyon lazul a tengerparton. Bár nem tudatosan, de az egyik legjobb rádiós pillanatot Raikkönen szolgáltatta, mikor a monacói bokszutcán végiggurulva szerelőinek kiabált hiányos felszerelése miatt. Igaz, hogy Ricciardo is számtalan poénnal szolgált idén, Alonsót még egyszer kiemelem, ugyanis egyik sajtótájékoztatón odaszúrt megjegyzése az egész sajtószobát megmosolyogtatta: arra a kérdésre, hogy mi lenne a jelenlévő pilóták három kívánsága, Alonso félig-meddig viccelődve csak annyit tett hozzá, „egyforma motorok”. 

1. Alonso megörökítése egy festményen
2. Raikkönen bakui rádiózása
3. Alonso „egységes motorok kellenek” poénja

alo 

A végeredmény: Természetesen rendkívül szerteágazó, hogy ki mit tartott a legviccesebbnek, meg persze hogy kiben mely emlékek maradtak meg legmélyebben, a Monaco és Indianapolis közötti legendás rádiókapcsolás azonban a legtöbbünknél feltűnik. A második is Raikkönen lett egy rádiós beszólással, és egy ilyen lista dobogója nem is lehetne hiteles Ricciardo bolondozása nélkül, aki fel is fért a harmadik helyre. 

1. Alonso és Button rádiózása
2. Raikkönen a kormányát keresi
3. Ricciardo "gázos" sajtótájékoztatója 

but alo

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Sebastian Vettel, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Force India, 3. Ferrari
Az év meglepetése: 1. Esteban Ocon, 2. Ferrari, 3. Force India
Az év csalódása: 1. McLaren-Honda, 2. Kimi Raikkönen, 3. Danyiil Kvjat
Az év újonca: 1. Lance Stroll, 2. Antonio Giovinazzi, 3. Brendon Hartley
Az év versenye: 1. Azerbajdzsáni Nagydíj, 2. Szingapúri Nagydíj, 3. USA Nagydíj
Az év előzése: 1. Ricciardo három autót Bakuban, 2. Vettel Ricciardót Sanghajban, 3. Hamilton Alonsót Mexikóvárosban
Az év bukása: 1. A szingapúri rajtbaleset, 2. Grosjean Sepangban, 3. Sainz és Massa Montrealban
Az év balhéja: 1. Vettel nekimegy Hamiltonnak, 2. A Renault és a Toro Rosso sárdobálása, 3. Verstappen és az FIA vitája
Az év híre: 1. Alonso kihagyja Monacót, 2. Kubica újra az F1-ben tesztel, 3. Ecclestone lemondása
Az év pillanata: 1. Raikkönen és síró rajongója, 2. Hamilton megkapja Senna sisakját, 3. Kubica tesztel a Hungaroringen

A sorozat előző részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: