DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Másféle nyomás van a Renault-n

A francia motorgyártó ügyfélköre a McLaren révén új partnerrel bővült 2018-ra, a wokingi F1-es alakulatnak pedig feltett szándéka, hogy győzelmeket szerez majd a Renault erőforrásaival.

A Red Bull személyében a Renault-nak mát eddig is volt egy komoly presztízzsel rendelkező partnere a Forma-1-ben, ám 2018-ra a McLaren is feliratkozott a listára. A legendás istálló nem titkolja, hogy a francia erőforrássokkal vissza szeretne térni a száguldó cirkusz élvonalába – ezzel nyomást is gyakorolnak a Viry-Chatillonban dolgozókra, de a gyártó tanácsadója, Alain Prost úgy véli, ez cseppet sem okoz problémát számukra. „Persze nyomást jelent, hiszen újabb ellenfelünk lesz a mezőnyben. De tudjuk ezt, és reméljük, pozitív nyomás lesz majd. Ez egy olyan tény, mellyel mindenkinek meg kell küzdenie” – idézte az Autosport a négyszeres világbajnokot.

Prost hozzátette, hogy a Renault-nak sikerült előrelépnie 2017-ben, az Abu Dhabiban megszerzett hatodik hely pedig afféle bónusszal ért fel számukra. „Ha ítéletet akarunk mondani az idei év felett, a hatodik hely nem túl rossz eredmény” – folytatta a francia. „Az év második felének végére nagyon közel voltunk teljesítményben a negyedik legjobb csapathoz. Voltak megbízhatósági problémáink, ebben az esetben pedig fel kell áldozni némi erőt.”



„Ez nem kifogás, de Abu Dhabiban megmutattuk, hogy ha összerakunk mindent, még nyomás mellett is sikerülni fog. Ha nagyon akartuk volna, talán még többet is kihozhattunk volna belőle, de biztonságra akartunk törekedni. Az élmezőnyhöz képest még mindig nagy a lemaradásunk, de pozitív, hogy minden jobban alakult. Fejleszteni fogjuk a motor teljesítményét is, de ez mindig kihívást jelent, és kockázatot rejt magában.”

Prost elismerte, hogy a hatodik helynek köszönhető, 6,5 millió dolláros plusz nyereség még egy olyan gyári csapatnak is komoly összeg, mint a sportágba ilyen minőségben tavaly visszatérő Renault. „Ha több pénzt kapsz, az csak jó, mert akkor mások kevesebbhez jutnak!” – mondta a Professzor. „Az utolsó verseny nagyon fontos volt számunkra, mert ezzel a csapat löketet kapott a télre: kisebb rajtuk a nyomás, és boldogabban dolgoznak.”

A négyszeres világbajnok kitért Carlos Sainzra is. „Fontos volt számunkra. Persze nem tudjuk, hogy megtarthatjuk-e őt 2018 végén, de meg kellett hoznunk ezt a döntést, mert még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy világbajnokok legyünk. Lépésről lépésre kell haladnunk. Meglátjuk, mi lesz jövőre a piacon, hiszen nyitott, nekünk viszont a Nicóval és Carlosszal való közös munkára kell koncentrálnunk” - Sainzot nemrég a Renault ügyvezetője, Cyril Abiteboul méltatta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: