DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vandoorne tudna vezér lenni a McLarennél

Ha Alonso elhagyná a csapatot, a belga kész lenne átvenni első számú szerepét. Elárulta azt is, különleges viszony fűzi Sennához és 1988-as McLaren-Hondához.

A McLarennél a szerepek leosztása meglehetősen egyértelmű: a csapat a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóra építkezik, az újonc Stoffel Vandoorne egyértelműen másodlagos, amíg csak a spanyol az istállónál marad. Ha viszont Alonso egyszer csak távozna, a 25 éves belga úgy érzi, minden további nélkül át tudná venni a vezérszerepet:

„Százszázalékosan igen, úgy gondolom. Négy éve vagyok már a McLarennél, és teljesen itthon érzem magam, a gyárban végzett sok munka kifizetődik. Úgy vélem, a csapat teljes mértékben bízik képességinkben és elkötelezettségemben” – mondta Vandoorne az Autosport lapnak, egy olvasó által feltett kérdésre válaszolva.



A kérdezz-felelekből kitűnik, hogy bár a McLaren-Honda korszak véget ért, Vandoorne számára az etalon az F1-ben a csapat japán turbómotorral felszerelt 1988-as MP4/4-ese, a volán mögött Ayrton Sennával. „Számomra a legemlékezetesebb mclarenes pillanat Senna 1988-as monacói kvalifikációs köre, egy nagyszerű fejezet a csapattól, amelynek ilyen gazdag története van.” Vandoorne Sennával versenyezne együtt legszívesebben a nagy alakok közül, és azon sem gondolkodott, az F1 múltjából melyik versenygépbe pattanna: „Az MP4/4-be, az F1 legremekebb autójába. Volt szerencsém Goodwoodban és McLaren-rendezvényeken vezetni, de akármelyik nap újra beülnék, olyan klasszikus.”

Mivel csapattársa, Alonso elindult az Indy 500-on, jövőre pedig Daytonában és talán Le Mans-ban is versenyezni fog, felmerült, nincs-e Vandoorne-nak hasonló álma. „Most még nincs, de talán egy nap, ha az F1-es pályám véget ért… Bathurstbe mennék szívesen, óriási pálya” – utalt az ausztrál Mount Panoramára, ahol 1000 kilométeres túraautós futamot tartanak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: