DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Szinte még zöldfülű, de már legyőzné csapattársát

Első teljes szezonját teljesítette az F1-ben, pár futam után azonban máris jóval tapasztaltabb csapattársa nyakában loholt Esteban Ocon. Évet értékelt, és egyik céljáról is beszélt a fiatal francia.

Egészen kiemelkedő az az egyenletesség, amit idén Esteban Ocon produkált. A szezon húsz versenyéből tizenkilencszer ért célba, ebből pedig tizennyolc alkalommal pontot is szerzett élete első teljes Formula-1-es szezonjában. A mindössze 21 éves francia tavaly egy csonka szezont a Manornál teljesített, majd idén a Force Indiába ülve azonnal rendszeres pontszerzővé vált, néhány versenyhétvégés belerázódás után pedig már a tőle évekkel idősebb csapattársára, Sergio Perezre is folyamatos veszélyt jelentett. 

ocon_sombrero_2017

Mexikóban járt legközelebb élete első F1-es dobogójához, mikor ötödik helyen ért célba


„Zökkenőmentes átállás volt, de az utolsó simítások mindig nehezek” – mesélt 2017-es évéről az Autosportnak Ocon. „Meg kellett ismernem a körülöttem lévőket, velük együtt ki kellett ismernem az autót, nekik pedig meg kellett tanulniuk olvasni a visszajelzéseimből. Emellett azt is ki kellett tapasztalnom, a jobb teljesítmény érdekében hogyan hangolhatjuk össze az autót a vezetési stílusommal. Rá kellett érezni a ritmusra, nem hagyhattunk figyelmen kívül semmilyen részletet. Nagy előrelépést tettünk meg, így ugyanazokkal a munkafolyamatokkal mostanra hatékonyabbá váltunk.”

Ocon idei legjobb szériája az év utolsó harmadában jött össze, mikor az egymást követő Japán és USA Nagydíjon hatodik, az azt követő Mexikói Nagydíjon pedig ötödik helyen ért célba. „Ez annak köszönhető, hogy a tavalyi évem során már jártam a pályákon” – mondta. „Segített, hogy másodszorra érkeztem ezekre a helyszínekre.” 

ocon_perez_pressconf_2017

Kiélezett küzdelmük miatt többször is összetűzésbe került a két silverstone-i autó pilótája

A GP3 2015-ös bajnoka végül jelenlegi csapattársáról, minden versenyző elsődleges mércéjéről is ejtett pár szót. A tőle közel hat F1-es szezonnal tapasztaltabb Sergio Perez a hetedik helyen végzett idén, Ocon tizenhárom ponttal lemaradva, ám közvetlenül mögötte következik tabellán. „Az a célom, hogy gyorsabb legyek tőle” – vallotta be a fiatalabb Force Indiás. „Előtte akarok lenni, de nagyon gyors pilótáról van szó. Sosem pihenhetek – még ha sokszor elöl végzek, akkor is nagyon szoros közöttünk. Folyamatosan nyomnom kell, mert mindig a közelben van” – méltatta Perezt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: