DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Mercedesnek hiányzik a házon belüli csata

Toto Wolff, a Mercedes főnöke szerint hasznos a csapaton belüli nyomás, mert magasabb szintű versenyzésre készteti a pilótákat. Külön dicsérettel illette Valtteri Bottast, amiért sikerült maga mögött tudnia a kihívásokkal teli második félévét.

Sokszor elhangzott Nico Rosberg távozása óta, mennyire nyugodt és kiegyensúlyozott légkör lépett a rivalizálás helyére. Rosberg utódja, Valtteri Bottas eddig nem mutatta jelét, hogy szeretné felrúgni ezt a jó hangulatot, amely ugyanúgy hozzásegítette Lewis Hamiltont a negyedik világbajnoki címéhez, mint a brit saját kiváló teljesítménye. Wolff a korábbi önmaguknak ellentmondva arról beszélt, hogy a folytatásban mégis jó volna, ha Bottas és Hamilton komolyabban megizzasztaná egymást a pályán, mert vetélkedésük annak ellenére előnyére válna a Mercedesnek, hogy két bajnokesélyes versenyző bonyolultabb menedzselést igényelne.  

„Nem gondolom, hogy kerülnünk kellene a stresszhelyzeteket. Tudomásul vesszük, hogy rivalizálásba torkollik, ha a csapattársak győzelemért és a bajnoki címért küzdenek” – fogalmazott tapasztalatból az osztrák. „Mi akarunk lenni a leghatékonyabb versenycsapat, és az ilyen csapatoknak ugyanolyan mértékben van szüksége nyomásra, feszültségre és zűrre, mint nyugalomra, pozitív hozzáállásra és higgadt gondolkodásra. De akárcsak az élet minden területén, a siker receptje ezek keverékében rejlik.”

00117022_987



Wolff elégedett azzal, ahogyan a szezon második felében Bottas felülkerekedett a nehézségeken. „A legjobbak a legrosszabb pillanataik után is képesek felállni. Ha néhány évvel később visszatekintünk, arról beszélünk majd, hogy milyen fontos eseménye volt ez Valtteri karrierének. Egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy tisztességesek maradunk a versenyzőinkkel. Támogatjuk őket, amiben csak tudjuk, de az autóban már egyedül kell helyt állniuk.”

Bottasnak a Magyar Nagydíjat követően bőven kijutott problémából. Visszaesését azzal magyarázták, hogy csak lassan tudott alkalmazkodni a nyári fejlesztésekhez. Mialatt elmaradoztak a dobogói, Hamilton többet nyert, mint a szezon első felében.

„Kemény finn. Soha nem látszott rajta, hogy megviselte volna, ő legalábbis azt állította. A karakteréből adódóan visszahúzódó típus. Aztán ismét visszamászott. A brazíliai időmérőn is jól szerepelt, majd a futamon kevésbé, végül kivételeset ment Abu Dhabiban.”

Bottas rajt-cél győzelemmel fejezte be az évet, ami Wolff szerint máris megalapozta a finn következő évi felkészülését. „Nagyon fontos győzelem volt. Erős időmérő után végig kontroll alatt tartotta a versenyt, és tisztességes küzdelmet vívott Lewisszal. Mintha annyi gond után orvos írta volna fel ezt a győzelmet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: