DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel: Néhány verseny unalmas, na és?

A Ferrari négyszeres világbajnok német pilótája szerint el kell fogadni, hogy az F1-ben is előfordulnak kevésbé akciódús futamok, egy előzésnek az értéket pedig éppen annak nehézsége adja meg.

A 2017-re hozott szabályváltozások az előző években látottnál jóval dögösebb, agresszívebb megjelenésű és gyorsabb autókat eredményeztek a Formula-1-ben, ám ahogy arra számítani lehetett, az aerodinamika újbóli előtérbe kerülése miatt ismét jóval nehezebb lett az előzés. A Pirelli által nemrég közzétett statisztika alapján csaknem felére esett vissza a manőverek száma, amely miatt a rajongók is sokszor panaszkodtak, különösen például az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjat követően, Sebastian Vettel szerint azonban erre egyáltalán nincs okuk:

„Remélem, a következő szezonra mindenki lenyugszik. Néhány verseny unalmas, na és? Nem látom ebben a problémát” – idézi a Ferrari versenyzőjét a Motorsport.com szakoldal. „Nem hiszem, hogy szükség lenne rá, hogy minden egyes futamon és szezonban új rekordot állítsunk fel előzések terén. Az tény, hogy idegesítő, hogy ha valaki mögött haladsz, és annak ellenére sem tudsz, hogy gyorsabb vagy.”

vettel-abudhabi-2017-dppi-1



„Viszont ha mégis sikerül a manőver, az komoly örömet okoz az autóban és néha még azon kívül is. Amire ki akarok lyukadni, hogy az előzéseknek igazi teljesítményeknek kell lenniük, nem pedig ajándékoknak. Néha csak el kell fogadni, hogy lehet egy vagy akár zsinórban két unalmas futam is, viszont utána úgyis jön egy nagyszerű verseny.”

A világbajnoki ezüstérmessel egyetértett Daniel Ricciardo is: „Szerintem Sebnek igaza van bizonyos szempontból: egyszerűen ez ilyen, néhány pálya pedig ilyennek lett tervezve. Úgy vélem, a szélesebb autók nagyszerűen néznek ki, nagyobb tapadást és leszorítóerőt biztosítanak, de azzal, hogy nagyobb helyet foglalnak el a pályán és jobban felkavarják a levegőt maguk mögött, jóval nehezebb követni is őket. Szóval vannak előnyei és hátrányai egyaránt.”

A címvédő Lewis Hamilton azért reméli, valamilyen úton-módon könnyebbé válhatnak a manőverek: „A versenyzés szempontjából remélem, az előrehaladást és az előzést könnyebbé teszik. Illetve nem is magát az előzést, hanem egymás követését. Minél több az előzés, annál jobb szórakozást nyújtunk a nézőknek” – vélekedett a Mercedes brit pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: