DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Hamilton látványosabb versenyeket akar

Kritikát fogalmazott meg a 2017-es világbajnok, szerinte ugyanis nincs mentség arra, hogy az Formula-2-es mezőny látványosabb versenyeket produkál az Formula-1-esnél.

A szurkolók között szinte naponta téma, hogy a halkabb motorok vagy az előzések drasztikus visszaesése egyaránt rossz fényt vetnek a Formula-1-re. Időnként ugyanezen a véleményen vannak a pilóták is.

Legutóbb Lewis Hamilton fogalmazott meg kritikát a BRDC éves díjkiosztóján. Az eseményen, ahol a sportág új ügyvezető igazgatója, Chase Carey is részt vett, Hamilton a következőket emelte ki, melyek segíthetnek „nyersebbé” tenni a versenyzést: hangosabb motorok, nagyobb gumik és az elöl haladó autó könnyebb követése.

hamilton_8



„Versenyzői szempontból nézve olyan közel akarunk egymással versenyezni, mint a gokartban. A gokart a versenyzés legjobb formája, mert ott a srácok nagyon szorosan követhetik egymást” – fogalmazta meg Hamilton, majd kritikába forduló dicsérettel folytatta:

„Az idei autók a valaha volt legjobbak. Nézzük a következő lépést. Hiszem, hogy Ross [Brawn], Chase és a csapatok keményen dolgoznak azon, hogy a 2021 utáni autók még nyersebbek legyenek. Jó lenne, ha hangosabbak lennének a motorok, és a gumik is lehetnének még nagyobbak. Miért volt annak idején Jackie Stewarték autóján nagyobb gumi, és miért van a miénken kisebb? Ha kisebb lenne a leszorítóerő, talán közelebb tudnánk menni egymáshoz verseny közben.”

Közel ötven százalékkal csökkent az előzések száma 2016-hoz képest. A statisztikát az Orosz Nagydíj rontotta legjobban, ott ugyanis mindössze egyetlen valódi előzés történt.

„Nem különösebben indokolt, hogy a GP2-nek, F2-nek, vagy minek is hívjuk éppen, miért kellene hangosabban szólnia és jobb versenyeket felmutatnia. Ugyanez kellene a Formula-1-ben is, miközben még gyorsabb a többi szériánál.”

Hamilton attól tart, hogy a Formula-1 a közönséggel való kapcsolattartás terén továbbra is más sportágak, például az amerikai foci mögött fog kullogni, de reméli, hogy az új tulajdonosi kör hajlandó lesz új dolgokat kipróbálni. Ami azt illeti, ezek a próbálkozások már zajlanak, lásd az USA Nagydíj bokszgálára emlékeztető bevezető ceremóniáját vagy az elsőre szinte teljes elutasítással fogadott F1-es logót. Ezek azonban olyan látványelemek, amelyek önamgukban nem képesek megoldani a lényegi problémákat.

Hamilton szerint mindenkinek megvan a véleménye a témáról, felszólalásában nem csupán az ő elképzeléseinek adott hangot:

„Arról van szó, hogy a Formula-1 a többi sportág mögé került. Látjuk az NFL-t, a focit, mindazokat, amelyek tudatában vannak saját globális szerepüknek. Úgy hiszem, hogy a Formula-1-nek is lehetne ekkora hatása.”

A négyszeres bajnok optimistán tekint előre:

„Úgy gondolom, hogy Chase és a Liberty Media csapata nagyszerű dolgokat fognak bevezetni az elkövetkezendő években, és ezzel egy időben kiismerik a rajongók kívánságait is.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: