DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Amiről nem beszél a Williams Kubica kapcsán

A lengyel már több alkalommal tesztelte a Williams autóját, ugyanakkor a csapat továbbra is latolgatja, neki adja-e a 2018-as ülést. Fizikai állapotáról pozitívan beszél az istálló – egy másik, fontosabb dologról azonban gyanúsan hallgatnak.

A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe kerek perec kijelentette, Robert Kubicának nem adódtak fizikai gondjai a csapat aktuális Formula-1-es autójának tesztelése közben. Ezt nem is kell megkérdőjelezni – ezzel a felütéssel kezdi cikkét a The Inside Line.com-on a több évtizede F1-es szakíróként ténykedő Maurice Hamilton. Az írás a beszédes „Kubica F1-es álma véget ért?” címet viseli.

Hamilton rámutat, hogy a Williams rengeteg információt nyert Abu Dhabiban Kubica sebességéről: ők birtokában vannak annak, amit a kívülállók nem tudhatnak, hogy milyen gumikeverékeken, milyen üzemanyagszinttel, milyen motormóddal mennyire gyors köröket ért el. Összehasonlíthatták a szintén tesztelő Lance Stroll-lal és Szergej Szirotkinnal. A szakíró szerint ha Kubica sebessége olyan meggyőző lett volna, legalább a Williams egyik tagja elszólja magát, és valamilyen pozitív jelet ad. „Legalább egy mosolyt, árulkodó kacsintást. De egyetlen ilyen sem volt” – írja.



A szerző ebből azt a következtetést vonja le, hogy hiába épült fel fizikailag teljesen Robert Kubica – a Williams megerősítette, hogy a halóval felszerelt autó gyors elhagyása sem okoz neki problémát –, 32 évesen, hét Formula-1-en kívül töltött év után egyszerűen nem elég gyors ahhoz, hogy helyt álljon a nála jóval fiatalabb versenyzők ellen. A visszatérés a jelenkori F1 talán legnagyobb története lenne, a Williamst ugyanakkor nem a hírverés mozgatja – amelyből a teszteknek hála már jócskán kijutott a csapatnak –, hanem a minél jobb bajnoki pozíció reménye.

Hasonlóságot vél felfedezni a Renault-nál történt eseményekkel. Kubica eleinte a francia csapattal tesztelt, és az Enstone-nal való visszatérést rebesgette mindenki. A Renault akkor hasonlóképpen nyilatkozott a lengyel teljesítményéről, és nem is csapott le a lehetőségre, hogy leigazolja a pilótát. Pedig akkor Carlos Sainz érkezése még korántsem volt a képben. A szakíró úgy sejti, a Williams a tesztek során minden körülményt, beállítást, különböző keverékű abroncsokat Kubica rendelkezésére bocsátott, hogy valóban gyors köröket autózhasson – de a jeleket úgy értelmezi, hogy a várt siker nem következett be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: