DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nagy a felzúdulás a „női F1” körül

Mivel felesége is egy korábban versenyző hölgy, talán nem meglepő, hogy Mercedes F1-es csapatának első emberét, Toto Wolffot, és más hölgyversenyzőket is aggasztja a nemrég nyilvánosságra került, női bajnokság terve.

A közelmúltban kiszivárgott egy dokumentum, mely egy csak hölgyek számára kiírt autós bajnokság részleteit tartalmazza – noha sokan örülnének neki, Toto Wolff nem tartozik közéjük. „Egy nőknek szóló sorozattal feladnánk a küldetést, hogy a hölgyek egyenlő esélyekkel szálljanak harcba a férfiak ellen a Forma-1-ben. Ez aláássa, amit a nők képesek elérni” – idézte a grandprix247.com a DTM-pilótai, és F1-es tesztpilótai státuszig jutó Susie Wolff férjét.



„Amikor egy sportágban képbe jön a fizikai erő, természetesen meg kell osztani a férfiakat és a nőket, de az autóversenyzés kicsit olyan, mint a lovaglás, ahol ugyanolyan eszközökkel harcolunk. Szerintem a versenyzésben a nők képesek szembeszállni a férfiakkal” – tette hozzá Wolff.

A hat Indy 500-as szereplést maga mögött tudó profi autóversenyzőt, Pippa Mannt sem hozta lázba az új széria ötlete. „Sok női pilótát ismerek, többen közülük futamgyőztesek normális, nem megosztott sorozatokban, akik nem tudnak versenyezni támogatás híján. Ezek az emberek pedig még mindig úgy gondolják, hogy az elválasztás a megoldás. Itt van egy csoport, amely segíteni akarja a női versenyzőket? Nos, támogassák a tehetséges hölgyeket, segítsék őket a maradásban vagy a visszatérésben, vagy autóhoz juttatni őket.”

Pippa Mann készül a 2017-es Indy 500-ra - a hölgy a 17. helyen zárt

Susie Wolff, aki korábban négy szabadedzésen is részt vett a Williamsnél, 2015-ben akasztotta szögre bukósisakját, miután rájött, hogy képességei alapján nem fog bejutni a Forma-1-be. A skót hölgy azóta a Dare To Be Different nevű kezdeményezés élharcosa, amely a nők motorsportban betöltött szerepének szélesítését tűzte ki zászlajára. „Több lányra lenne szükségünk a gokartosok között. Ha megnézünk száz gyereket, közülük csak hárman lesznek lányok. Az a célom, hogy ezt az arányt legalább 20:80-ra változtassuk.”

„Korábban láttunk már erős teljesítményeket nőktől, de több kell belőlük, így pedig magas szinten is találkozhatunk olyanokkal, akiknek lesz lehetőségük bejutni a Forma-1-be” – vélekedett Wolff. A leendő bajnokság egyik szervezője viszont azt mondta az ESPN-nek, hogy „Még hónapokig nem lesz bejelentés, hiszen rengeteg kutatást végzünk, hogy befejezzük a stratégiánkat. Nulláról kezdeni valamit rengeteg időbe kerül.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: