DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Todt: A Ferrari is megsínylené a kivonulást

A maranellóiak egykori főnöke aggódik a Ferrari kijelentése miatt, mely szerint akár el is hagyhatják az F1-et. Azt azonban ő is tudja, a sportág és a márka már régen összeforrt egymással.

A 2021-től bevezetésre kerülő új motorszabályokat több csapat is szinte azonnal tűz alá vette. A Mercedes és a Renault csak kritizálták az új irányvonalat, ám a Ferrari-elnök Sergio Marchionne csapata kivonulását is szóba hozta. A jelenlegi szerződések miatt 2020-ig minden csapat elkötelezett a Formula-1 iránt, ám az azt követő időszakra még semmi sincs kőbe vésve.

ferrari_2003_japan

A legendás csapat, Schumacher 2003-as világbajnoki címét ünnepelve


Jean Todt a Ferrari egyik, ha nem a legsikeresebb időszakában, a kétezres évek első feléig igazgatta a csapat útját. Jelenleg az FIA elnöki pozícióját tölti be, és azt állítja, kivonulásával a Ferrari az F1 mellett saját magának is ártana. „Aggódom a Ferrari és a Mercedes miatt. Az biztos, hogy mi senkit nem akarunk távozni látni. A Ferrari egy ikonikus márka, amely a Formula-1 létrejötte óta minden egyes évében jelen volt, így nem akarom, hogy kivonuljanak. Nem vagyok benne biztos, hogy számukra jót tenne az F1-ből való kiválás, hiszen egy különleges márkáról beszélünk, amely az utcai és a versenyautókat egyesíti. Emiatt fájdalmas lenne számukra nem részt venni az F1-ben, de ez az ő felelősségük.”

A Concorde Egyezmény 1981-es bevezetése óta jogában áll a Ferrarinak, hogy szabályokat vétózzon meg. Az Autosport rákérdezett Todtnál, hogy a 2021-ben esedékes újabb megegyezés során el akarják-e venni ezt a jogot a Ferraritól. „Meglepő volt” – reagált. „Mikor az FIA elnökeként lehetőségem volt beszélgetést kezdeményezni erről a témáról, minden csapat véleményére kíváncsi voltam. Mindannyian támogatták. Mindenesetre a jövőben felülvizsgáljuk ezt a kiváltságot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: