DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamilton újabb Schumacher-rekordot állíthat be Abu Dhabiban

A négyszeres és a hétszeres világbajnok neve több ízben is közös kontextusba került 2017-ben, a Abu Dhabi Nagydíjon pedig Lewis Hamilton a német egy csaknem másfél évtizede álló rekordot állíthatja be.

Lewis Hamilton legnagyobb idei csúcsdöntése a pole-pozíciók számában történt: a brit nem csak beérte, hanem meg is előzte Michael Schumachert, egy versennyel a 2017-es szezon zárása előtt 72-vel áll a lista élén a német 68 rajtelsőségével szemben. Abu Dhabi ismét a rekordbeállításról, illetve az előzésről szólhat, hiszen a német két eredményéhez is nagyon közel áll a négyszeres brit világbajnok.



Ha Hamilton pontszerző helyen fejezni be az év utolsó futamát, Schumacher mellett mindössze a második olyan pilóta lesz a sportág történetében, aki pontszerző helyen ért célba egy adott évad összes versenyén.

Ez a remek eredmény a kerpeninek 2002-ben jött össze, aki mindezt azzal tudta megfejelni, hogy nem csak a pontszerzők között, hanem dobogós helyen ért célba a 17 nagydíj során. Egyébként 1954-ben és 1955-ben Juan Manuel Fangio is ugyanígy tett, akkor azonban az értékelésbe beleszámító Indy 500-on nem vett részt, így a statisztikusok sem tartják hivatalosnak „rekordját”.

A Mercedes britje Abu Dhabiban azonban egy másik szegmensben már Schumacher elé kerülhet: a 32 éves pilóta Brazíliában 24. alkalommal ért célba zsinórban pontszerző helyen, Schumacher is pontosan ennyiszer tette ugyanezt a 2001-es Magyar Nagydíj és a 2003-as Maláj Nagydíj között. Lewis Hamiltont a tavalyi Japán Nagydíj óta nem lehetett kitaszítani az első tíz közül, a rekordot ezen a téren egyébként Kimi Raikkönen tartja, 27 pontszerzéssel, 2012 és 2013 között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: