DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az FIA továbbfejleszti a kék zászlós szabályt

Noha az F1 szankcionáló testülete folyamatosan keresett megoldásokat arra, hogyan tegye könnyebbé az élpilóták számára a lekörözéseket, időről időre előfordulnak feltartásos esetek. A Brazil Nagydíjon újabb módosítással próbálják segíteni a versenyzőket.

Amikor egy-egy élversenyző arra panaszkodik, hogy a lekörözés előtt álló pilóták nem lassítanak le kellő mértékben, vagy feltartják őket a pályán, bele sem gondolunk, mennyi minden segíti a mezőnyt abban, hogy gördülékenyebben menjenek végbe az ilyen esetek.



Egy lekörözött versenyző számára a pálya szélén kék zászlóval, valamint kék fényjelzéssel segítenek, autójában pedig kék LED-fény villog az LCD-kijelzőn található felhívás mellett - mindezt abban az esetben, ha a mögötte haladó gyorsabb autó 1,2 másodpercen belülre kerül.

A Nemzetközi Automobil Szövetség a Brazil Nagydíj hétvégéjén újabb módosítással próbálja meg könnyebbé tenni a lekörözéseket: a fentebb említett jelzések mellé a rendszerben és a pályabírók által is bemutatják az adott pilóta rajtszámát, így könnyebb eldönteni, hogy kinek kellene félrehúzódnia - mindez a csapat által használt műholdas követőrendszerben is feltűnik majd, így figyelmeztethetik pilótáikat.

A testület ezen a hétvégén próbálja ki az újítást, és csak azt követően döntenek majd arról, hogy hosszabb távon is alkalmazzák-e őket. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: