DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Villeneuve: Hamilton bealudt a szezon elején, Vettel ébresztette fel

Sebastian Vettel 12 futamon keresztül vezette az egyéni tabellát, amely a kanadai ex-F1-es szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy a brit ellazsálta az év első felét 2017-ben.

A Ferrari nem csak, hogy egyenrangú ellenfélként szállt harcba a Mercedesszel idén, hanem több, mint a szezon felében vezették a pilóták pontversenyét Sebastian Vettel révén - amikor a Mercedes kezdett lendületbe jönni, a vörösök mindig vissza tudtak vágni, ennek köszönhetően csak az Olasz Nagydíjat követően változott az éllovas személye.

A húsz évvel ezelőtt világbajnokságot nyert Jacques Villeneuve úgy gondolja, hogy az év kezdeti szakaszában Lewis Hamilton túlságosan is „pihenősre” vette a figurát, mivel legnagyobb riválisa, Nico Rosberg visszavonult, helyét pedig az elvben kevesebb problémát jelentő Valtteri Bottas foglalta el. „Lewis nagyon, nagyon jó” - idézte a Motorsport a kanadait.



„Szinte mindig a legjobb csapat legjobb autójával versenyzett, vagy közel ehhez, mint minden nagy bajnok, ami remek. Nagyszerű lett volna, ha az egész szezonja olyan, mint a nyári szünet után, de nem így történt. Szerintem elaludt Bottas miatt, és amikor észrevette, hogy nem Bottasszal kell harcolnia, hanem Vettellel, akkor ébredt csak fel.”

„Éveket töltött el Nico mellett, melyek mindig keménynek bizonyultak, amikor viszont megérkezett Bottas, azt gondolhatta, hogy ’Végre, lesz egy könnyű bajnokságom’. Egy idő után azonban felismerte, hogy ’Bakker, a Ferrari és Vettel is erős.’ Vettelt pedig nem olyan fából faragták, aki hamar feladná.”

Villeneuve hozzátette, jó, ha az ember egy másik gárda pilótájával csaphat össze a bajnoki címért csapattársa helyett - ő maga 1996-ban elveszítette a címet Damon Hill-lel szemben, megnyerte viszont Michael Schumacher ellenfeleként. „Ez mindig könnyebb, mert nem kell politikai játszmákba bonyolódni, nem kell megosztani a forrásokat a csapattársaddal, nyíltnak lenni beállítások terén egy olyan pilótával, aki egyébként bajnoki riválisod. Sokkal izgalmasabb, ha másik csapatból van ellenfeled.”

A kanadai szerint - aki egyelőre bizonytalan azt illetően, hogy Hamiltonnak milyen tervei vannak a jövőre nézve - a 2017-es összességében remek év volt a sportág számára. „Mindig jó, ha a Ferrari is részese a játéknak, ahogyan az is, ha küzdelem van. Jó évnek bizonyult a gyors autók miatt, valamint azért, mert rengeteg szörnyű évünk volt már! Most azt lehet mondani, hogy ’Váó, ez kiváló szezon volt!’”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: