DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az F1-be tart az IndyCar új bajnoka

Noha másfél-két évtizeddel nagy volt az átjárás, az utóbbi időben egyre nagyobb lett a szakadék a a két széria között - az IndyCar frissen megkoronázott bajnoka azonban komolyan fontolgatja a váltást.

Josef Newgarden első Penskénél töltött szezonjában bajnokká vált az IndyCarban, de kevesen tudják róla, hogy évekkel ezelőtt még a Forma-1 felé haladt. 2009-ben a brit Formula Fordban és a Formula Palmer Audiban versenyzett, egy évre rá a GP3-ban próbálkozott, ám lehetőségek híján hazament, az Indy Lights megnyerése után pedig egyenes út nyílt számára Észak-Amerika legnépszerűbb open wheel-szériája felé.

Ám Newgardenből még az IndyCar-évek után sem hunyt ki a lelkesedés a Forma-1 iránt: Austinban például egy közös promóciós eseményen vett részt Sebastian Vettellel és Joey Loganóval, az ESPN-nek adott nyilatkozatában pedig kifejtette, hogy megfelelő lehetőség esetén komolyan elgondolkozna a sorozatváltáson. „Megértettem, hogy hol vagyok: a lehető legjobb helyzetben, amiről valaha álmodhattam, ami az amerikai oldalt illeti.”



„Az IndyCarban és az amerikai versenyzésben semmi sem múlja felül a Penske csapatát. Még világszinten is ők a motorsport egyik legnagyszerűbb alakulata. Ha ezt nézzük, azt lehet mondani, hogy ’Nos, fenomenális helyzetben vagyok.’ Számomra az IndyCar különleges, és remek sorozat, de a Forma-1-et nagyon szívesen kipróbálnám.”

Az amerikai az Indy 500-on farkasszemet nézhetett Fernando Alonsóval, és úgy érzi, van bennük valami közös a spanyollal. „Kicsit olyan vagyok, mint Fernando, abban a tekintetben, hogy ő is többféle területen ki szeretné próbálni magát. Nagyon széles látókörű szeretne lenni, én pedig egyetértek ezzel. A motorsport minden formájába bele akarok kóstolni, legyen szó sportautókról, vagy a NASCAR-ról. Imádom az IndyCart, és szeretném is folytatni, de a Forma-1-re is kíváncsi vagyok. Gyerekkori álmom volt, hogy az open wheel-versenyzés többféle formájában is próbára tegyem magam. Ha lenne rá lehetőségem, kihasználnám.”

A 26 éves Newgarden úgy látja, az idő a kezére játszik, ami az F1-es álmot illeti. „Oda kell figyelni az évekre, de elég fiatal vagyok ahhoz, hogy ezt csináljam. Remélem, sikerül 40-42 évesen is a motorsportban tevékenykednem, 26 évesen pedig van idő arra, hogy másfelé vedd az irányt. Nyitott vagyok arra, hogy ezt a világot is megismerjem, ha pedig megtörténik, a végső célom azonban az lenne, hogy visszatérjek az IndyCarba. Soha nem tudhatod, mi sül ki ezekből a dolgokból, most viszont az IndyCarra és a Penskére fókuszálok. Ez a munkám, és nagyon örülök neki. De ha sikerülne kidolgozni valamit az F1-gyel, abszolút azon leszek, hogy meg is valósuljon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: