DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton nyert Vettel előtt, még nem bajnok

Lewis Hamilton Sebastian Vettel megelőzése után megnyerte az USA Nagydíjat, de bajnoki címet még nem ünnepelhet. Ellenben a Mercedesszel, amely zsinórban negyedik évben is a legjobb konstruktőr lett.

A reggel véget érő viharnak már nem volt nyoma a pályán, amikor helyi idő szerint 14 órakor, rendhagyó felvezetést követően megkezdődött az USA Nagydíj. A rajt rögtön izgalmas versennyel kecsegtetett, Sebastian Vettel ugyanis a belső ívről indulva legyorsulta Lewis Hamiltont az 1-es kanyarig vezető emelkedőn. A brit, amennyire csak tudott, befelé húzódott, és a kanyar előtt a két autó leheletnyire még össze is ért, de a Ferrarinak sikerült elfordulnia elsőként. Párosukat Bottas, Ricciardo és Raikkönen követte.

Hamilton azonban a rádión hamarosan jelezte, érzi, hogy kontroll alatt tartja a helyzetet. Nem szakadt le Vetteltől, és a 6. körben a hátsó egyenesben viszonylagos könnyedséggel elhúzott a Ferrari mellett, átvéve a vezetést. Néhány másodperccel lemaradva tőlük Bottast Ricciardo ostromolta: a 2. és a 4. kör kezdetén is bedobta Red Bullját a Mercedes mellé a célegyenes végén, de a gyors S-kanyarokon át tartó csatákban a finn mindkétszer visszaverte a támadást.

A bokszkiállásokat aztán az élmezőnyben a gumijaival elsőként szenvedni kezdő Ricciardo kezdte meg, és gyors szektoridőivel akár még a nem reagáló Vettel második helyére is veszélyt jelenthetett volna, ám pár perc elteltével az ausztrál minden reménye füstbe ment, hiszen motorhiba miatt megállt alatta az autó. Helyét a Mercedesek és a Ferrarik üldözőjeként nagyon hamar Max Verstappen vette át, aki rajtbüntetése után nagy lendülettel zárkózott fel, és már a 10. körben visszatért az első hatosba. Vettel a kerékcserék során kis híján esélyt kapott Hamilton visszaelőzésére, a britet ugyanis három körrel utána hívta ki a csapata, és a Mercedes pilótája már közvetlenül a fenekénél találta a Ferrarit, amikor visszahajtott a pályára.

Az 56 körös futam utolsó harmadához érkezve Hamilton őrizte 5-8 másodperces előnyét Vettellel szemben, mögötte azonban ott sorakozott Bottas, Raikkönen és Verstappen is. Bár sokáig úgy tűnt, egyértelmű választás lesz az egyetlen bokszkiállás, Verstappen ekkor mégis ismét kihajtott cserére, mivel a mögötte kialakult üresség fényében ezt veszteség nélkül megtehette. Érdekes módon Vettel követte csak a példáját, a Mercedesek és Raikkönen a helyükön maradtak. A Ferrari finnje így is pozíciót nyert, sikerült ugyanis levadásznia Bottast. A friss gumikkal haladó páros azonban elég hamar felzárkózott rájuk: Vettel és Verstappen is megelőzte mindkét finnt, a hollandnak azonban csak a legutolsó körben sikerült túljutnia Raikkönenen, ezzel felkapaszkodva a dobogóra. Legalábbis ekkor még ezt gondolta, ám mivel csak a pálya elhagyásával tudta kikerülni a Ferrarit, rögtön a leintés után 5 másodperces büntetést kapott, ezzel Raikkönen visszakerült a harmadik helyre.

Hamilton azonban üldözői által nem zavartatva idén kilencedszer megnyerte a futamot, ezzel tovább növelve bajnoki előnyét, noha a címet még nem zsebelhette be. A Mercedes viszont bőven elegendő pontot győjtött ahhoz, hogy már most, három fordulóval a szezon vége előtt behúzza a konstruktőri bajnoki címet, 2014 óta zsinórban a negyedik évben.

DMxPvlkXcAE69am



A három élcsapat harca mögött is izgalmas és látványos küzdelmek zajlottak. Ismét a Force Indiák voltak a középmezőny legjobbjai, pilótáik pedig szokás szerint ezúttal is egymásra találtak. A csapat új biztonsági elvei révén nem engedte őket harcolni, és Ocont sem kérte a magát gyorsabbnak valló Perez elengedésére, a mexikóit viszont így hamarosan megelőzte az első renault-s futamán remeklő Carlos Sainz, aki végül a két rózsaszínű autó szendvicsében ért célba a 7. helyen. Felipe Massa lett a 9. és a kétfutamos kihagyás után visszatérő Danyiil Kvjat is bejött még a pontszerzők közé, idén még csak harmadszor.

A futam első felében a 8. helyről motorhiba miatt a verseny feladására kényszerült Fernando Alonso, aki a rádióban morogva „újabb 6-8 pont” elvesztését siratta. A hazai csapat, a Haas autóját vezető Kevin Magnussennek mindkét Sauberrel volt kalandja: a rajt után versenybalesetben Pascal Wehrleinnal akadt össze, ami a német kiesését eredményezte, később pedig egy lekörözés után Marcus Ericsson pörgette őt meg, amiért a svéd kapott 5 másodperces időbüntetést.

A debütáló Brendon Hartley a 13. helyen ért célba első F1-es futamán a Toro Rossóval.

Hamilton ezen a hétvégén újabb hét ponttal növelte előnyét Vettellel szemben, ami így most már 66 egységre rúg, és a következő hétvégén, Mexikóvárosban elegendő lesz az 5. helyen célba érnie ahhoz, hogy négyszeres bajnokká váljon.

 

Az USA Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő/Hátrány Kör
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:33:50.993 56
2 Sebastian Vettel Ferrari 10.143 56
3 Kimi Raikkonen Ferrari 15.779 56
4 Max Verstappen Red Bull-Renault 16.768 56
5 Valtteri Bottas Mercedes 34.967 56
6 Esteban Ocon Force India-Mercedes 1:30.980 56
7 Carlos Sainz Renault 1:32.944 56
8 Sergio Perez Force India-Mercedes +1 kör 55
9 Felipe Massa Williams-Mercedes +1 kör 55
10 Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault +1 kör 55
11 Lance Stroll Williams-Mercedes +1 kör 55
12 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda +1 kör 55
13 Brendon Hartley Toro Rosso-Renault +1 kör 55
14 Romain Grosjean Haas-Ferrari +1 kör 55
15 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari +1 kör 55
16 Kevin Magnussen Haas-Ferrari +1 kör 55
- Fernando Alonso McLaren-Honda kiesett 24
- Daniel Ricciardo Red Bull-Renault kiesett 14
- Pascal Wehrlein Sauber-Ferrari kiesett 5
- Nico Hulkenberg Renault kiesett 3

  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: