DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Őszinte nyilatkozat a Hondával való együttműködésről

Pierre Gasly a hétvégén megszerezheti a Super Formula bajnoki címét, egy Honda-motoros autóval, jövőre pedig nagy valószínűséggel szintén a japánok erőforrása által hajtott Toro Rossót vezethet majd az F1-ben.

A Toro Rosso 2018-as motorpartnere, a Honda kérésére a csapat elengedte Pierre Gaslyt Japánba, hogy az USA Nagydíj hétvégéjén célba vegye a Super Formula bajnoki címét Japánban, s bár még nem dőlt el, valószínűleg ő kapja meg a faenzaiak egyik ülését jövőre. „Nagy pluszt jelent majd számomra, hogy már azelőtt együtt dolgozhattam a Hondával, hogy megérkeztek volna a Toro Rossóhoz” - nyilatkozta a pilóta a francia minute-auto.fr portálnak.

„A kultúrájuk természetesen nagyon más, ahogyan a kommunikációjuk és a munkamódszereik is. Beletelt egy kis időbe, hogy rájöjjek, hogyan tudok velük együtt dolgozni, de most már sokkal jobban kommunikálunk. Nem igazán szoktak túl kemények lenni. A japánok nagyon építő módon fogalmaznak, és még akkor is igent mondanak, ha egyébként nem értenek egyet. Azonos hullámhosszon kell lenni velük, és előfordul, hogy tízszer is le kell ellenőrizni a dolgokat egy helyett. Ezzel a tapasztalattal remélem, hogy jövőre velük együtt fejlődhetek az F1-ben.”



Gasly hozzátette, a japánok döntéshozatala is több időbe kerül. „Nagy jelentőséget tulajdonítanak a hierarchiának: amíg a főnök nem bólint rá valamire, addig semmi sem történhet. Nem döntenek olyan gyorsan, mint mi. Nagyszerű évet töltöttem velük Japánban, versenyeket nyertem és remekül fejlődött a kapcsolatunk. Tudom, hogy nagyszerű támogatást kapok tőlük, ez pedig nagy örömmel tölt el, hiszen a szezon elején nem feltétlenül így volt.”

A francia úgy véli, hogy a Honda elszántan fog dolgozni a Toro Rossó-s projekten, azután, hogy kevés sikerélményük volt a McLarennel 2015 óta. „Hiszek bennük, mert perfekcionisták, és bizonyítani akarják, hogy képesek sikeressé válni. A nehéz mclarenes kapcsolat után ez valószínűleg becsületbeli ügy náluk. Az utóbbi hat hónap során jelentős változásokon mentek keresztül az elmúlt két szezonhoz képest.”

„Persze a többi gyártóhoz meglévő hátrány ledolgozása nem történik egyik napról a másikra, meglátjuk, hol fog állni a Toro Rosso és a Honda 2018 elején. Nagyon sok pénzt invesztálnak az F1-be. Nem vagyok mérnök, és nem ismerem a Mercedes titkait, de a Hondának keményen kell dolgoznia azért, hogy megtalálják a varázsreceptet. Én annyit tehetek, hogy a lehető legjobb kapcsolatra törekszem velük, és építő maradok a csomagunk optimalizálása érdekében, hogy a legtöbbet hozzunk ki abból, amink van” - tette hozzá Gasly.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: