DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Hamilton a leggyorsabb a hatalmas esőben

A Japán Nagydíj második szabadedzéséből kevés hasznot tudtak húzni a mezőny csapatai, miután az egyébként is fele hosszúságúra rövidített viharos gyakorláson csak öten futottak mért időt.

Az első edzés végén megérkezett eső a következő órákban tovább erősödött, olyannyira, hogy két és fél órával később, a második tréning kezdetekor már a Formula-1-es autók számára veszélyes körülmények uralkodtak Suzukában. A szakadó eső mellett néhány helyen, köztük a célegyenes végén is fennállt az aquaplaning veszélye, így az FIA nem adta meg a zöld jelzést a mezőny számára közép-európai idő szerint reggel 7 órakor.

DLbhQw5UMAALVrG



A biztonsági autó negyedóránként kihajtott, hogy felmérje a körülményeket, de a nézők egy darabig csak annak szoríthattak, hogy a Pascal Wehrlein és Stoffel Vandoorne által a bokszutcában úszó vízen elengedett papírhajó baleset nélkül eljusson útja végére.

45 perc után, vagyis az edzésidő felénél aztán zöldre váltott a lámpa a bokszutca végén, miután az eső kissé alábbhagyott, így lehetővé vált a mezőny számára, hogy felmérje a körülményeket az erősen vizes pályán, amely az előrejelzések szerint az időmérőn és a versenyen sem fog megismétlődni.

Így is beletelt néhány percbe, mire valaki kihajtott: Kimi Raikkönen volt az első, aki délután felavatta a pályát, de végül csak 14 autó hagyta el a garázst, és közülük is mindössze öten futottak mért időt. Lewis Hamilton teljesítette a legjobb kört 1:48,719-cel, mögötte Esteban Ocon és Sergio Perez révén a két Force India, majd Felipe Massa és Lance Stroll révén a két Williams végzett - és ők is mind csak egy-egy gyorskörre hajtottak ki, tehát a legkevésbé sem nevezhetők reprezentatívnak az eredmények. Stroll négy körébe egy hajmeresztő pillanatnak is jutott hely, a kanadai egy alkalommal elhagyta a pályát az 1-es kanyarban, és hajszálon múlt, hogy a kavicságyon átszánkázva el tudta kerülni a fallal való találkozást.

Az utolsó percekre ismét felerősödött az eső, így így a kockás zászlót már az üres pályának lengette a versenybíró. Valtteri Bottas és a két Red Bull azzal sem törte magát, hogy egyáltalán kihajtsa autóját a bokszutcából. A futamra való felkészülés, a feltankolt autóval való körözés tervei ezzel meghiúsultak, a csapatok bíznak abban, hogy az időjárás szombatra jobbra fordul.

 

A második szabadedzés végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő Hátrány Kör
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:48.719   4
2 Esteban Ocon Force India-Mercedes 1:49.518 0.799 3
3 Sergio Pérez Force India-Mercedes 1:51.345 2.626 3
4 Felipe Massa Williams-Mercedes 1:52.146 3.427 3
5 Lance Stroll Williams-Mercedes 1:52.343 3.624 4
6 Kimi Räikkönen Ferrari     1
7 Nico Hülkenberg Renault     1
8 Jolyon Palmer Renault     1
9 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari     3
10 Sebastian Vettel Ferrari     1
11 Fernando Alonso McLaren-Honda     2
12 Pascal Wehrlein Sauber-Ferrari     2
13 Carlos Sainz Toro Rosso-Renault     1
14 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda     1
  Daniel Ricciardo Red Bull-Renault     0
  Max Verstappen Red Bull-Renault     0
  Valtteri Bottas Mercedes     0
  Pierre Gasly Toro Rosso-Renault     0
  Kevin Magnussen Haas-Ferrari     0
  Romain Grosjean Haas-Ferrari     0
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: