DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Sajtó: Alonso ajánlatot kapott a Williamstől

Váratlan hír kapott szárnyra péntek este a spái paddockban, amely szerint egy olyan kérő jelentkezett be Fernando Alonso szolgálataiért, aki eddig még gondolat szintjén sem merült fel. De a sztori hihetőbb, mint elsőre tűnik.

Lassan belépünk az őszbe, és továbbra sem tisztult a mezőny egyik legjobb pilótájának sorsa. A legkeresettebb pilótának viszont már nem nevezhetjük, hiszen hiába igazolna Alonso szívesen a Mercedeshez vagy a Ferrarihoz év végén, amikor lejár a szerződése a szinte csak keserves élményeket hozó McLarennel, a nagycsapatok mégsem rajongják őt körül ajánlatokkal. Úgy tűnik, a Red Bullnál, a Ferrarinál és a Mercedesnél is fel tudják sorakoztatni a maguk futamgyőztes pilótáit a 2018-as szezonra, így nem lesz szükségük egy újabb szupersztárra, aki hozzáállásával több csapatnál is konfliktusokat okozott már.

00117014_002 (1)



Spában az Auto Motor und Sport bedobta a pakliba a Williams nevét, a német lap értesülése szerint ugyanis újabban a grove-iak keresték meg ajánlattal a spanyol pilótát, aki 2018-ra egy egyéves kontraktus keretében csatlakozhatna hozzájuk. Nem véletlen, hogy a Williams eddig egyáltalán nem forgott közszájon Alonsóval kapcsolatban: az istálló köztudottan nincs olyan helyzetben, hogy ki tudja nyögni egy világbajnok fizetését, és jelenleg az erőviszonyok terén is a mezőny második felében állnak, dacára Mercedes-motoruknak.

Mégis lehet azonban ráció abban, hogy a két fél érdekei egyezzenek, és akár létrejöjjön közöttük egy rövid együttműködés, amelyből Alonso és a Williams is profitálhat. Ha a spanyol semmiképpen sem akar a McLarennél maradni és végigszenvedni egy negyedik évet a Hondával, viszont az F1 körforgásából sem szeretne kikerülni, akkor más opciója tulajdonképpen nem marad (a Renault csak 2019-ben vár sikereket, addig nem akarnak élpilótát), így az anyagiak szempontjából sem ő diktálhatna.

Felipe Massa ugyan kész lenne maradni még egy évet, tavaly ilyenkor viszont kész volt visszavonulni is, számára tehát aligha járna különösebb frusztrációval, hogy idén végleg pontot tegyen F1-es karrierje végére. Lance Stroll maradna a csapatnál, akinek apja, a milliárdos Lawrence Stroll pedig a német lap értesülése szerint kifejezetten örülne, ha Alonso kerülne a csapathoz, hiszen hatalmas tapasztalatával és visszajelzéseivel a tinédzser pilóta előmenetelét is segítené. Egy Alonsótól nem szégyen kikapni, így az öreg Stroll ezúttal nem is azt finanszírozná, hogy fia előnyösebb elbánást kapjon, hanem egyenesen a spanyol pilóta leigazolásának költségeibe szállna be - állítja legalábbis az Auto Motor und Sport.

A grove-iak immár a Mercedesszel bajnoki dominanciát is megélt Paddy Lowe vezetése alatt készülnek újabb felemelkedésre, Alonso viszont egyetlen évre szóló szerződéssel nyitva hagyná önmagának az ajtót ahhoz, hogy 2019-re ismét továbblépjen, amikor már várhatóan több lehetőség közül válogathat a pilótapiacon (például Lewis Hamilton szerződése is lejár).

A Williamsnek egy másik, viszonylag könnyen teljesíthető szempontot is figyelembe kell vennie: a főszponzor Martinivel való együttműködés kötelezi őket, hogy legalább egyik versenyzőjük 25 évnél idősebb legyen, akinek arcával így a világ minden táján reklámozhatnák az alkoholos italt. Alonso persze ennek is megfelelne, és bizonyára a szponzornál is meghálálnák a világ egyik legismertebb autóversenyzőjének érkezését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: