DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Szabálytalan autóval nevezték Sainzt a Brit Nagydíjra

Egy egészen szokatlan hiba miatt vizsgálja az FIA a Toro Rossót a Brit Nagydíj előtt - ami tulajdonképpen nem is hiba, hiszen a csapat a felszólítás ellenére sem cserélte ki a megrongálódott kerékrögzítőt Carlos Sainz autóján.

Mielőtt a versenyautók pályára gördülhetnének az adott nagydíjhétvégéken, csütörtökön mindig át kell esniük az FIA kötelező technikai átvizsgálásán, amely során megállapítják, hogy a hétvégére benevezett járművek az érvényben lévő technikai szabályzatnak és a biztonsági előírásoknak is eleget tesznek-e.

sainz_1



A silverstone-i hétvége előtt megtartott ellenőrzésen azonban az FIA technikai megbízottja, Jo Bauer „nem ítélte biztonságosnak” a Toro Rosso 55-ös számú autóját, amelyet Carlos Sainz vezetne a nagydíj során. A felügyelők ugyanis sérült állapotban találták a Toro Rosso egyik kerékrögzítőjét - ez az a szénszálas elem, amely gondoskodik róla, hogy balesetek alkalmával a kerék ne repüljön le, hanem továbbra is az autóhoz rögzítve maradjon.

A csapat vétsége pedig a jelek szerint súlyosabb puszta figyelmetlenségnél vagy mulasztásnál.

„A kezdeti átvizsgálás során az 55-ös autón egy sérült kerékrögzítőt találtunk” - áll az FIA technikai részlegének közleményében. „Az illetékesek figyelmeztették erre a Toro Rossót, és megkérték a csapatot, hogy cserélje ki az elemet. A csapat azonban megtagadta az utasítást, így a technikai megbízottak maguk vizsgálták át a sérült kerékkötelet, amely során megállapították, hogy az nemcsak sérült volt, de több elszakadt szálat össze is kötöttek benne. Ez azt jelenti, hogy a csapat tudatában volt a sérült kötélnek, és ezzel együtt is olyan állapotban küldte bevizsgálásra az autót, amely nem tekinthető biztonságosnak.”

Az FIA ennek fényében beidézte a Toro Rosso képviselőit, hogy magyarázatot adjanak a történtekre. A csapat tehát jelenleg nemcsak amiatt vétkes, mert nem megfelelő állapotban küldte átvizsgálásra az autóját, hanem azért is, mert olyan autóval akartak nevezni, amelyről pontosan tudták, hogy nem szabályos, ez utóbbi pedig szembemegy az FIA Nemzetközi Sportkódexének 12.1.1.b cikkelyével.

Frissítés: A pénteki első edzés előtt végül tisztázták a helyzetet a felek, a Toro Rosso kicserélte a hibás elemet, így Sainz gond nélkül megkezdhette a hétvégét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: