DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
F1

Exkluzív: Bottas rajtján csemegézik a Forma-1

Mesebeli rajtot produkált az Osztrák Nagydíjon győztes Valtteri Bottas vasárnap a Red Bull Ringen: a finn olyan rakétastarttal lőtt ki, amelytől a szája is tátva maradt a paddocknak.

A vélemények megoszlanak arról, hogy a második futamgyőzelmét arató Mercedes-pilóta tudatos volt-e, vagy csak inkább szerencsés: a Formula.hu például a korábbi Red Bull pilótát, Mark Webbert is megkérdezte, aki Bottas érdemeinek elismerése mellett a szerencsefaktorra voksolt.

Bottas villámrajtja olyannyira káprázatos volt, hogy a mellőle startoló Sebastian Vettel mindjárt kiugró startra kezdett gyanakodni. „Az én szemszögemből úgy tűnt, hogy kiugrott. Egész egyszerűen nem volt emberi, amit csinált” – mondta a Ferrari versenyzője, aki egyébként a 2. helyen zárta az osztrák futamot.



A futam közben az FIA is vizsgálatot indított, amely során megállapítást nyert, hogy Bottas a piros lámpák kialvása után 0,201 másodperccel indult el, ám egyes televíziós képkockák szerint a finn autójának kereke már akkor is mozgásban volt, amikor a rajtlámpák még égtek. Az FIA nem alkalmazott semmilyen szankciót, arra hivatkozva, hogy bizonyos mozgások egy adott (ám nem tisztázott) toleranciaküszöbön belül engedélyezettek, mivel a rajt előtti pillanatokban egyes tevékenységek, például a kuplung igazítása kisebb mozgásokkal járhatnak: „Bottas nem lépte át ezt az egyébként nagyon kis toleranciahatárt. Roppant akkurátusan és jól döntve mérte fel, hogy a lámpák mikor alszanak ki, a mozgás pedig a toleranciahatáron belül történt” – foglalt állást az irányító testület szóvivője.

A 3. helyről startoló és ugyanebben a pozícióban leintett Ricciardo arra az álláspontra helyezkedett, hogy Bottas kockáztatott és szerencséje volt. A legtöbben ezzel értenek egyet, így vélekedett például a futam után a Formula.hu által megkérdezett korábbi Red Bull-pilóta, Mark Webber is: az ausztrál szerint Bottas érdemei megkérdőjelezhetetlenek, de egy jókora adag szerencsére is szüksége volt ahhoz, hogy így lőhessen ki a pólusról.

„Mint a villám, olyan volt” – mondta a kilencszeres futamgyőztes. „Hogyan? Szerencse! Amikor a fények kialszanak, indulni kell, de persze össze kell rakni ezt az egészet. Valtterinek most nagyon összejött, a reakcióideje egyszerűen elképesztő volt. Tökéletes munkát végzett, de senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy ehhez egy nagy adag szerencsére is szüksége volt. A mostani rajthoz egyébként az is hozzájárult, hogy Sebastian reakciója kifejezetten rossz volt, és még rosszabbnak tűnt amellett, amit Valtteri csinált. Annál szerintem nem lehet jobban reakcióidőt produkálni, mint amit ma láthattunk Valtteritől. Elképesztő volt!”

Bottas a futam után élete rajtjának titulálta a vasárnapit, a versenyt követő Mercedes-sajtóértekezleten pedig arról is beszélt, hogy tartott büntetéstől: „Tudtam, hogy ez volt a legjobb rajtom, amit valaha csináltam, de egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy gond lehet. Nem tudom, hogyan mérték ezt a reakcióidőt, azt viszont igen, hogy sokszor gyakoroljuk a rajtokat és a gyakorlások során számos alkalommal volt már ennél jobb is az eredmény.”

Vitatkozni még biztos sokáig fognak az ügyön, Bottast azonban ez a legkisebb mértékben sem zavarja: második győzelme után 136 ponttal az egyéni tabella 3. helyén áll, Lewis Hamiltontól 15, míg az éllovas Vetteltől 35 egységnyivel van lemaradva, így többen is úgy vélik, hogy mostantól a vb-esélyesek közé illik sorolni.

Lewis és Sebastian, róluk szól ez az idény. Nem merném megkockáztatni, hogy azt mondom, Valtteri is bajnokesélyes, mert szerintem elég nagy a lemaradása pontok tekintetében.

Daniel nagyon erős, de ez egyáltalán nem meglepetés, mindig tudtuk róla, hogy roppant erős pilóta. A Red Bull karosszériája nagyon jó, az abroncsok működését is egyre jobban értik, szépen elkészítik az ezzel kapcsolatos házi feladatokat. Az autójuk is egyre jobb, így merem vállalni, hogy bevalljam: azt tippelem, hogy Silverstone-ban ők fognak győzni!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: