DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Vettelt kizárták a bakui futamról - vagy mégsem?

A Nemzetközi Automobil Szövetség hétfőre időzítette a tárgyalást Sebastian Vettel és Lewis Hamilton F1-es Azerbajdzsáni Nagydíjon látott ütközésének ügyében, melyről hétfő délután több álhír is megjelent a közösségi médiában.

Az F1 világa továbbra is izgatottan várja, hogy mit határoz az FIA az Azerbajdzsáni Nagydíjon látott ütközés ügyében: Sebastian Vettel akkor tíz másodperces stop&go-büntetést kapott, ám a szövetség hamar megváltoztatta a döntését, és július 3-ra újabb meghallgatást írt ki, melyre a testület székhelyén, Párizsban kerül sor.

Nos, amíg mindenki tűkön ül az eredmények miatt, a Twitteren gyorsan elterjedt egy fotó, mely egy hivatalos FIA-közleménynek tűnik a vizsgálat eredményéről. E szerint a szervezet vétkesnek találta a német pilótát a sportszabályzat 27.4-es cikkének megszegésében, és kizárták az Azerbajdzsáni Nagydíjról, megfosztva őt az ott megszerzett 12 ponttól.



Nos, hamar kiderült, hogy hamisítványról van szó, hiszen egyik mérvadó hírportál és szakíró sem tulajdonított nagy jelentőséget a dokumentumnak – rajongói körökben azonban hamar nagy felzúdulást váltott ki a diszkvalifikáció feltételezett ténye, hiszen ezzel minden korábbinál nyíltabbá válna a világbajnoki versenyfutás Vettel és Lewis Hamilton között, akik ebben az esetben egyenlő pontszámmal álltak volna a bajnokság élén.

Persze előfordulhat, hogy az FIA így fog határozni, ám annak kicsi a valószínűsége, hogy már most döntés születik: Will Buxton szakíró úgy véli, valószínűtlen, hogy az legyen az utolsó lépés - kivéve akkor, ha Vettel nem önként és dalolva fogja bevallani bűneit a bíróság elől. A brit szerint két dolog történhet: az egyik, hogy a vizsgálóbíróság az augusztusi nyári szünetben fog összeülni, hogy megvitasson egy szokatlan incidenst, a másik, hogy felülvizsgálják a versenybírói döntéshozatalt a futamok alatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: