DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

„Megfejelésért rögtön piros lap jár”

A fociban ez a megfelelője Vettel kihágásának, amit 40 másodperces büntetéssel úszott meg. Eddie Jordan hisz benne, hogy a haragosok hamar kibékülnek, míg Niki Lauda arról beszélt, a német sosem képes felelősséget vállalni.

Ráhúzni az autót egy vetélytársra olyan, mint lefejelni a pályán az ellenfelet – használta a labdarúgás analógiáját Eddie Jordan, az egykori Jordan istálló főnöke. Az ír így beszélt Vettel és Hamilton bakui esetéről: „Ennek a megfelelője a fociban egy masszív megfejelés, amiért azonnali piros lap jár” – mondta Jordan a BBC-nek, ahol korábban F1-es szakértőként dolgozott.

„Mivel a büntetőpontokat kapott a verseny után, kiderül, hogy a stewardoknak volt felvételük, amely bizonyítja, hogy Hamiltonba kanyarodott. Ez semmilyen esetben sem elfogadható, bármi is történt előtte. Nem veheted saját kezedbe a törvénykezést, a sportban semmi esetre sem. Ezért 10 másodperces büntetést kapott stop-and-go formájában, amely ténylegesen 40 másodpercet ér. Nézőponttól függ, járna-e érte több büntetés” – határolódott el az ítélkezéstől Eddie Jordan.



Az excsapatfőnök ugyanakkor úgy vélekedik, a páros hamarabb fátylat borít a történtekre, mint sokan hiszik: „Kettejük között elég nagy a szeretet, vagy mondjuk úgy, tisztelet, becsülik egymást, ezért nem hiszem, hogy rosszakarat volt bennük. Ami történt, megtörtént, és továbblépnek a következő versenyre” – mondta az ír.

Jordan még nem tudhatta, hogy az ügy nem zárul le a büntetőpontokkal, a történteket ugyanis vizsgálni kezdte az FIA, amely új ítéletet is kihirdethet, amennyiben nem találja elégségesnek a versenyen kiosztottat. A Mercedes csapatelnöke, Niki Lauda, aki szerint „Vettel egyszerűen meghülyült”, így kommentálta a fejleményt: „Ami még rosszabb az egészben, hogy Vettel abszolút nem vállalta a felelősségét – habár ezzel mindig igaz rá. Megértem Lewis dühét, és én is haragszom. Miért nem tud annyit mondani, hogy az én hibám volt, elcsesztem?” – fogalmazott a háromszoros F1-es világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: