DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

A Williams úgy ünnepel, mintha győztek volna

Lance Stroll, a grove-i F1-es alakulat újonc pilótája remek kilencedik helyet szerzett a Kanadai Nagydíjon, a csapat technikai igazgatója, Paddy Lowe pedig ódákat zengett újoncuk első top 10-es befutásáról.

Az idei mezőny egyetlen igazi újonca felejthető időmérőt zárt, hiszen mindössze a 17. pozíciót szerezte meg az FW40-essel, a versenyen azonban látványos előzéseket bemutatva egészen a kilencedik helyig zárkózott fel. Stroll ezzel nemcsak karrierje első pontjait szerezte meg, hanem komoly önbizalomfröccsöt is kapott, annak ellenére, hogy tulajdon honfitársa, Jacques Villeneuve az „F1 történetének egyik legrosszabb újoncának” nevezte őt.



Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója azonban le van nyűgözve a kanadai teljesítménye láttán. „Ehhez nem kell semmit hozzáfűzni, hogy őszinte legyek, ahogyan vezetett, és amilyen eredményt elért, olyan, mint megnyertük volna a futamot” – idézte a szakembert a Motorsport. „Ösztönös érzéseimnek köszönhetően, a látottak alapján, amikor leszálltam a bokszfalról, egyből a dobogó felé indultam el! Csak egy kilencedik helyezésről van szó, de tényleg olyan volt, mint egy győzelem, hiszen nagyon, nagyon nehezen találta meg a helyét a sportágban.”

Stroll korábbi szenvedései miatt Lowe szombat este a pilóta édesapjával, Lawrence-szel beszélgetett – a brit úgy véli, soha nem vélekedtek úgy, hogy rossz lóra tettek volna az újonccal. „Mindannyian azt akartuk, hogy jobb legyen, és fejlődni tudjon. Úgy vélem, most kiment, és megmutatta, hogy valóban tud vezetni. A tehetsége megvolt hozzá, a versenyben mutatott képességei pedig magukért beszélnek. Ezek a pontok nem hullottak az ölébe, hanem megharcolt értük.”

„Nagyszerűen kezelt néhány trükkös helyzetet, mint például a forgalom az egyes kanyarban. Sok olyan szituációba került, ahol félrecsúszhattak volna a dolgok. Mérhetetlen, hogy ez micsoda eredménnyel jár: sokkal nagyobb lesz az önbizalma. Ebben a sportágban azt mondják, ha megszületik az első győzelmed, a többi sokkal könnyebben jön majd. Biztos vagyok benne, hogy ugyanez a helyzet a pontokkal is. Meglátjuk, mindenesetre már túljutott a kezdeti akadályokon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: