DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Mit jelent Robert Kubica tesztje?

Miután kis híján végzetes ralibalesetét követően több mint hat évvel Robert Kubica először ült ismét F1-es autóba, természetesen mindenki egy dologra kíváncsi: visszatérhet a lengyel a száguldó cirkuszba?

A 2008-as Kanadai Nagydíj futamgyőztesének, ki ne tudná, majdnem teljesen leszakította a karját 2011 elején egy amatőr raliversenyen az autójába hatoló szalagkorlát. A népszerű lengyel pilóta állapotát illetően azóta is sok a kérdés, mindenekelőtt azzal kapcsolatban, hogy mennyire képes a jobb kezét mozgatni, illetve állapota lehetővé tenné-e esetlegesen a királykategóriába való visszatérést.

Nos, ő már valószínűleg többet tud erről, mint mi, hiszen ma, 2017. június 6-án teljesítette első F1-es tesztnapját a szörnyű baleset óta. Kubica egy 2012-es Lotussszal, egészen pontosan azzal, melynek volánja mögött Kimi Raikkönen megnyerte az Abu Dhabi Nagydíjat körözött a valenciai Ricardo Tormo versenypályán, ahol több mint 450 kilométert tett meg.

kubica-renault-3



A Renault beszámolója szerint Kubica 115 köre során a tapadással, az alulkormányzottsággal és a leszorítóerővel is küzdött, de végül elégedetten szállt ki az autóból. Egy francia riporter szerint Kubica többek között versenyszimulációt is teljesített, s legjobb köre gyorsabb volt, mint a szintén autóba ülő Szergej Szirotkiné, ám a csapat ezt már nem erősítette meg.

Ahogy azt többek között a BBC is kiemeli, a nagy titkolózás a teszt körül akár azt is jelentheti, hogy Kubica is a jelöltek között van Jolyon Palmer várhatóan hamar megüresedő helyére – Szergej Szirotkinnel és Sebastien Buemivel egyetemben. Persze az továbbra is kérdéses, hogy a lengyel képes lenne-e az idei autókat is elvezetni minden pályán, hiszen egyrészt az erőhatások jelentősen nagyobbak a 2012-es autóban tapasztalhatónál, másrészt pedig vannak olyan pályák (említhetjük például Monacót mindenekelőtt), ahol nagyobb kormánymozdulatokra van szükség, mint a Ricardo Tormón.

kubica-renault-1

Ennek kiderítése akár későbbi hasonló tesztek feladata is lehet, az mindenesetre egyértelmű, hogy Kubica készül valamire, hiszen Colin Kolles LMP1-es alakulatának elhagyása óta LMP2-es, Formula–E és GP3-as autókat is tesztelt, most pedig egy néhány évvel ezelőtti Formula–1-es autóba is beült… Aligha puszta szórakozásból…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: