DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kiderült, hány versenyt rendeznek jövőre az F1-ben

A sportág vezérigazgatója, Chase Carey nemrég felfedte, hogy hány futamból fog állni a 2018-as versenynaptár - állítása szerint fontos megtartani a jelenlegi stabilitást.

Néhány héttel ezelőtt biztossá vált, hogy a következő szezonban már nem rendeznek F1-es futamot Malajziában, így a jelenlegi húszról tizenkilencre csökkenne a versenyek száma. Bernie Ecclestone egyik utolsó akciójaként azonban tavaly még nyélbe ütött egy szerződést a Paul Ricard-ral, így ismét lesz Francia Nagydíj, ahogyan annak is nagy a valószínűsége, hogy a sportág új tulajdonosai mindent megtesznek a Német Nagydíj megmentéséért.



A tervekkel tökéletes összhangba vág Chase Carey F1-es vezérigazgató Auto Motor und Sportnak adott nyilatkozata: „Jövőre 21 versenyünk lesz, az érdeklődők listája azonban megtölt egy egész oldalt. Számunkra elsődleges szempont, hogy jobbá tegyük ezt a 21 futamot” – mondta az amerikai. Vannak olyan helyszínek, melyeket szívesen látnánk a programban, mert hozzáadott értéket képviselnek. Ilyen például New York, Miami, Las Vegas – nagyjából öt-hat várost érdekel a futamrendezés az Egyesült Államokban.”

A sportág működési alapelvei a 2020-ig érvényes, úgynevezett Concorde-egyezményben vannak lefektetve, amit még Bernie Ecclestone hívott életre, Carey szerint azonban ez nem hátráltató tényező a változások eléréséhez. „Nem akarjuk, hogy a Concorde-megállapodás beleszóljon a terveinkbe, hiszen szükség van bizonyos változásokra. Például ott vannak a motorok. Új erőforrást akarunk, ez azonban nem fejleszthető ki fél év alatt. A megszokott bürokrácia nélkül kell biztosítanunk, hogy a következő koncepció lesz a megfelelő.”

„Ami a jelenlegi megoldást illeti, nem volt minden végiggondolva. Túlságosan bonyolult és drága, ráadásul túl csendes. A múltban mindig a rövid távú terveken volt a hangsúly. Ami a hosszú távú elképzeléseket illeti, sokkal fontosabb, hogy 2020-ra minden összeálljon. A Concorde-egyezmény nem akadály, nem szerencsés, hogy van egy dátum a jövőben, amit nem lehet megváltoztatni. Minden részvényessel hosszú távra tervezek: a mi látásunk abból áll, hogy a csapatok a pályán ellenfelek, azon kívül azonban együtt építik a sportágat” – tette hozzá az amerikai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: