DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Mercedes: Ilyen korán sosem nevezünk ki második számút

A címvédő istálló továbbra is kapaszkodik tradícióiba, és ódzkodik attól, hogy alárendeltnek kiáltsa ki Valtteri Bottast. Eközben Felipe Massa úgy véli, Raikkönen már most második a Ferrarinál.

A két élcsapat, a Ferrari és Mercedes versenyzői közül egy-egy, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton voltak eddig a szezon főszereplői, ráadásul eredményeik rendkívül hasonlók, a német mindössze 6 pontos előnnyel vezeti a tabellát. Összehasonlításként: Valtteri Bottas 41, Kimi Raikkönen 55 ponttal marad le már most, az idény negyedénél az éllovastól.

Az ilyen helyzetekben az istállók általában kineveznek egy első számú versenyzőt, akit aztán teljes mellszélességgel támogatnak, ennek pedig a második pilóta szezonját is alárendelik. Toto Wolff, a Mercedes motorsportfőnöke azonban állítja: a szezon ilyen korai fázisában nem fogják egyetlen pilótájukat sem előnyben részesíteni.



„Jelen pillanatban Hamilton jókora darabbal előrébb áll az egyéni bajnokságban, de még csak az ötödik versenynél tartunk, és 14 hátravan” – mondta Wolff a Sky Sportsnak. „Csapatként ilyen döntést még sosem hoztunk, se a szezon ilyen korai szakaszában, ezért úgy működünk tovább, ahogyan eddig is szoktunk.”

Wolff kijelentése persze több ponton is támadható: 2014 és 2016 között dominanciájuk mellett megengedhették azt a luxust, hogy egyenlő bánásmódban részesítsék versenyzőiket. Ugyanakkor idén történt néhány megmozdulás, amely megkérdőjelezi, nem sorolták-e Hamilton mögé már most Bottast: a finn a Spanyol Nagydíjon több körön keresztül feltartotta Vettelt, Hamilton elől viszont rögtön félreállt, ezzel is segítve a háromszoros bajnok futamgyőzelmét. Nehéz lenne fordított esetben Hamiltontól ilyen gesztust elképzelni. Wolff legalább attól nem zárkózik el, hogy válhat még új igazolásukból hivatalosan is másodhegedűs: „Várjuk csak meg, hogyan sül el a következő pár verseny” – mondta.

Ami a másik csapatot, a Ferrarit illeti, a Vettel és Raikkönen közti különbség még nagyobb, mint a Mercedesen belüli differencia. Felipe Massa, aki jól tudja, a maranellói főnököknek nem okoz álmatlan éjszakákat, ha meg kell különböztetni a versenyzőket, így vélekedett: „Ha egyik versenyződ elöl van, különösen, ha Sebastian az… Kimi az egész évben Sebastiannak fog dolgozni, ebben 100 %-ig biztos vagyok” – vélekedett a brazil a Skynak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: