DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Sauber mindenre nyitott a Hondával

A hinwili F1-es alakulat nemrég bejelentette, hogy 2018-tól már a Honda erőforrásait fogják használni, a csapatfőnök pedig mindent meg fog tenni azért, hogy nagyszerű ügyfele legyen a japánoknak.

A Sauber a négy évig tartó BMW-s időszakot kivéve 1997 óta használta a Ferrari erőforrásait, év végén azonban búcsút int a maranellóiaknak, és jövőre már Honda-aggregátok fognak dohogni autóikban. A japánok F1-es szerepvállalása jelenleg csak motorszállításra szorítkozik a McLarennel, a svájciak azonban nyitottak arra, hogy technikai platformon tovább szélesítsék együttműködésüket egymással.



„Meglátjuk, ez hogyan forrja majd ki magát, még nagyon az elején járunk” – mondta a csapatfőnök Monisha Kaltenborn a Sauber és a Honda jelenlegi helyzetéről az Autosportnak. „Nem tudom, miben egyeztek meg a McLarennel, mi viszont más projekt vagyunk – meglátjuk, hogyan profitálhat mindkét fél belőle. Voltunk már gyári csapat is, most viszont ügyfelek vagyunk. Tudjuk, hogy nagyon sok lehetőség rejlik ebben a kapcsolatban, ezért is döntöttünk mellettük. Még korai bármit is mondani arról, hogy mit fogunk csinálni, de egy biztos, hogy mindenre nyitottak vagyunk.”

Az egyik ilyen potenciális lehetőség a fiatal japán versenyzők alkalmazása: jelenleg az F2-es ART csapatánál edződő Nobuharu Matsushita áll a legközelebb ahhoz, hogy bemutatkozzon a sportágban a Honda támogatásával – eddig két győzelmet szerzett a sorozat elődjének számító GP2-ben. A száguldó cirkusz utolsó japán pilótája Kamui Kobayashi volt, aki az ország utolsó F1-es dobogóját éppen a Sauberrel szerezte még 2012-ben, hazai közönség előtt.

„Ahogyan az lenni szokott, ha hozol egy döntést, azt a partnereddel is megtárgyalod. Meghallgatod a véleményüket, és tanácsot kérhetsz tőlük, de végsősoron a csapat hozza meg a döntést. Mi vagyunk az utolsó csapat, amely dobogóig juttatott egy japán pilótát, éppen Japánban. Emiatt különleges a helyzetünk” – tette hozzá Kaltenborn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: