DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Ugyanúgy segítek Strollnak, mint Schumacher nekem”

A brazil F1-es pilóta nagyon sokat fejlődött tizenegy évvel ezelőtt, a hétszeres világbajnok mellett, most pedig hasonló vonásokat vél felfedezni Lance Strollal való kapcsolatában is.

Bár már 2003-ban lehúzott egy szezont a Ferrari tesztpilótájaként, Felipe Massa 2006-ban csatlakozott versenyzőként a Ferrarihoz. Jobb mentort nem is kaphatott volna Michael Schumachernél, hiszen mellette vált igazi élversenyzővé, hogy aztán a következő két szezonban már a világbajnoki címért tudjon harcolni.

Több mint tíz évvel később hasonló a felállás a Williamsnél, csak éppen fordított szereposztásban: ezúttal Massa segít újonc csapattársának, Lance Strollnak, aki Szocsiban ért először célba az idei F1-es évad során. Amikor az Orosz Nagydíj hétvégéjén arról kérdezték a brazilt, hogy a gárdán belüli kapcsolat hasonló-e ahhoz, melynek ő is részese volt a Ferrarinál, így válaszolt: „Igen, úgy gondolom, de én mintha könnyebben adnám át a dolgokat Strollnak, mint Michael nekem annak idején.”



„Többet kértem, mint amennyit ő adott, de így is nagyon sok mindent kaptam tőle. Ezért amikor elől álltam, nem volt teljesen boldog. De mindezt azért tettem, mert tanárként tekintettem rá, és nem féltem kérdezgetni őt, hogy ’mit csinálsz itt és mit csinálsz ott’. Amit csak tudtam, megkérdeztem, ő pedig elmondta. De tennem kellett érte, hiszen ritkán mondott bármit is kérés nélkül.”

Nyilatkozatában Massa kitért Strollal való kapcsolatára is. „Sokat segítek neki, mindent próbálok átadni, amit látok. Nagyszerűen kijövünk egymással, és mindent megteszek azért, hogy jól menjen neki. Például ha egyik kanyarban lassabb, mint én, és megkérdezi, hogy mit csináljon, akkor elmondom, mit kellene tennie. Nincs ezzel semmi probléma.”

Amíg Stroll beletanul a Forma-1-be, Massa kész vállalni a zászlóvivő szerepét a Williamsnél. „Persze jó lenne, ha mindkét pilóta pontokat szerezne a csapatnak, hiszen szükségünk van rá, ahogyan mindenkinek. De ne felejtsük el, hogy még tanul – időt kell hagynunk neki erre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: