DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Visszatér a Brabham az F1-be?

A nagy múltú Brabham istálló lassú, de folyamatos hanyatlás végén 1992-ben beszüntette Formula-1-es tevékenységét, mivel anyagilag ellehetetlenült. Most esély mutatkozik rá, hogy ismét visszatérjen a Brabham az F1-be.

Egy amerikai konzorcium visszahozná a Brabham nevet az autósport legfelsőbb kategóriájába, mégpedig úgy, hogy megvásárolja a Force India istállót. Ezt Joe Saward, Formula-1-es riporter jelentette ki. A projekt alapja egy supercar, amit a Brabham fejleszt és gyárt. Egy jelenlegi Formula-1-es istálló felvásárlásával pedig a híres név visszakerülhetne hosszú évek szünete után.

David Brabham, a legendás, háromszoros világbajnok Jack Brabham fia már évek óta dolgozik azon, hogy megszerezze a Brabham név jogát, ezt hívják most Project Brabhamnek. „A Brabham egy igazi brand, több, mint 69 éve jelent meg a versenyzés körforgásában, az a szándékunk, hogy ismét a pályán lássuk” – jelentette ki David Brabham.

25 éve nincs Brabham a mezőnyben


„A projekt indulása óta sok kérdést kaptunk különböző helyekről, akik érdeklődést mutattak az iránt, hogy erre a névre megszerezzék a licencet. Egyelőre értékeljük a lehetőségeinket, mást nem szeretnék erről mondani” – tette hozzá Brabham. A supercar projekt vezetői állítólag érdeklődnek a Force India istálló felvásárlása iránt, akik a szóbeszéd szerint nem zárták ki ennek lehetőségét. Az köztudott, hogy jogi és pénzügyi értelemben is komoly problémákkal szembesül mostanában Vijay Mallya csapattulajdonos és munkatársa, Subrata Roy is.

Ami problémát okozhat az elképzelések és a valóság között, hogy a Force India tavaly kiváló évet zárva az összetett negyedik helyét szerezte meg a konstruktőrök között, így ha sor is kerülne alkudozásra, vélhetően az alacsony ár teljesen kizárt, mivel a csapat jelenlegi értéke a pénzügyi nehézségek ellenére is igen magasra tehető. Az istálló az egyik legköltséghatékonyabb csapat a jelenlegi rajtrácson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: