DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Kimagaslik a Force India a középmezőnyből

Az F1-ben nincs privát csapatok bajnoksága, mi mégis eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha lenne: kettős győzelmet aratott a Force India, ismét Massáé a pole, Stroll itt legalább már szerzett pontot.

A tavalyi szezon során többször megnéztük, hogy állna a privát csapatok bajnoksága a Formula-1-ben, ha megvalósítanák azt a tavaly a Stratégiai Csoportban felmerült elképzelést, miszerint kiírnának egy B-ligát a gyári támogatás nélküli csapatok számára. Természetesen csak találgatni lehet azzal kapcsolatban, hogy hogyan valósulna meg ez az elképzelés, ha megvalósulna egyáltalán, mi mindenesetre egy olyan verziót vázoltunk fel, ahol a „másodosztály” küzdelmeiben a három gyári csapat és a gyári támogatással bíró McLaren mellett az elmúlt évek eredményei alapján a Red Bull sem vehet részt – hasonlóan ahhoz, ahogy egyes privát alakulatokat annak idején a Yokohama Trophyból is kizártak a WTCC-ben.

A Force India, a Williams, a Toro Rosso, a Haas és a Sauber részvételével zajló versengés legjobbja tavaly Sergio Perez volt, idénre viszont kicsit változtattunk a pontrendszeren: mivel a Manor kiesésével a „privát bajnokság” résztvevőinek száma 10-re csökkent, annak érdekében, hogy a célba érés ne jelentsen automatikus pontszerzést minden esetben, a 2010 előtti F1-es értékelési rendszert alkalmazzuk a résztvevők sorrendjének kialakításához.

A pilóták versenyében a mezőny teljesen kettészakadt: az 1. és a 4. helyezettet éppúgy 11 pont választja el egymástól, mint a 4.-et az 5.-től, onnan lefelé pedig hét pont a differencia egészen az utolsóig. Sergio Perez, aki idén mindig az első három között zárt, először lett a privátok legjobbja a szezonban, s ezzel rögtön az élre is állt pontversenyünkben, Ocon pedig első „privát dobogójának” köszönhetően felzárkózott a két forduló után még élen záró Sainzra. Lance Stroll megszerezte első pontjait nálunk, s idén először fordult elő, hogy egy résztvevő célba ért, de mégsem kapott egyetlen egységet sem, hiszen ebből a mezőnyből csak Grosjean esett ki.

privat-2017-4-pil



A csapatok között a Force India nagyon meglépett, míg a 2-3. helyen igen szoros a harc a Williams és a Toro Rosso között. A Haas gyenge eredményének köszönhetően leszakadt, míg a Sauber utolsó helye kétségbe sem vonható:

privat-2017-4-csap

A svájciak gyengélkedése a statisztikából is egyértelmű, hiszen míg a másik négy csapat mindegyike szerzett már vagy pole-t, vagy győzelmet, továbbá legalább két dobogót értékelésünkben, addig ők a közelébe sem kerültek ilyesminek.

privat-2017-4-stat

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: