DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Gumimizéria – A Pirelli nem ért egyet Prosttal

Alain Prost, négyszeres Formula-1-es világbajnok nemrég a Pirelli túlzott megszorításairól beszélt, ami a gumikat illeti, felvetette saját ötleteit. Az F1 hivatalos gumiszállítója ezzel egyáltalán nem ért egyet.

A Pirelli nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy a csapatoknak teljesen szabad kezet adjanak az abroncsválasztáskor minden egyes versenyhétvégén és ne legyen megkötve, hogy csak bizonyos keverékű gumik közül lehet választani. Alain Prost szerint ugyanis az sokat javítana az izgalmi faktoron, ha merőben különböző gumistratégiákat látnánk a Formula-1-ben.

A Pirelli szerint jók a jelenlegi szabályok


Most ugyanis a gumiszállító három keveréket hoz minden egyes versenyhétvégére és csak azok közül lehet választani, ráadásul még olyan megkötés is található a szabályzatban, hogy minden futamon (kivéve az esőversenyek) legalább két különböző keveréket fel kell tenni a versenyzőknek. Prost ezzel sem értett egyet, a francia szerint ez a megszorítás is felesleges.

A Pirelli F1-es főnöke, Mario Isola nem ért egyet a Professzor megközelítésével. „Felrakatom a legkeményebb gumit és vélhetően az egész versenyt végigcsinálom vele. Ha pedig ez lehetségessé válna, a döntő többség ebbe az irányba indulna el” – fejezte ki nemtetszését Isola. A Pirelli-főnök azzal sem értett egyet, miszerint egy autón akár több különböző keverék egyszerre is megjelenhetne a négy keréken. Prost szerint ez jó lenne, Isola szerint azonban ez maximum egy GT autón működhetne, de az F1-es versenyautók ehhez túlságosan érzékenyek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: