DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

A riválisok szerint szabálytalan a Ferrari

A riválisok szerint nem eszik olyan forrón a kását: kémfotókkal bizonyítanák, hogy a Ferrari padlólemeze nem felel meg a szabályoknak és jogosulatlan előnyhöz jutnak Vettelék.

Remekül kezdte 2017-et a Ferrari, hiszen tempóban nagyon közel vannak a Mercedeshez, különösen ami a versenyt illeti - Sebastian Vettel Melbourne-ben nyerni is tudott, Kínában pedig másodikként ért célba Lewis Hamilton mögött. A riválisok szerint azonban mindez túl szép, hogy igaz legyen: úgy vélik, hogy az olaszok trükköznek a padlólemezzel.

Az Auto Motor und Sport német szaklap szerint a Scuderia padlólemeze és hátsó szárnya is többet mozog a megengedettnél, ezzel kicsit más beállításokat is megenged a csapatnak - az elemek hátrafelé és lefelé hajlanak nagy sebességnél, így az egyenesben gyorsabb az autó, jobban koncentrálhatnak a minél nagyobb kanyartempóra.

ferrari-2017-teszt



Ezt persze a riválisok nem csak úgy bemondják, kémfotókkal és felvételekkel bizonyítják igazukat, egy mérnök például azt mondta az Auto Motor und Sportnak, hogy Kínában jól látszott Kimi Raikkönen autóján az említett jelenség - az edzések során a padlólemez szélei lefelé hajlottak. Eddig azonban senki nem óvta meg a megoldást, így nem is indult vizsgálat.

A dolog érdekessége, hogy bár a mozgó aerodinamikai elemek tiltólistán vannak, a Ferrari valahogy mégis átcsúszott az FIA vizsgálatán - két ponton mérik az elem merevségét, ahol kellett, ott rendben volt az olaszok megoldása. Hozzá kell viszont tenni, hogy a mérőpontokat bármikor megváltoztathatják...

A Ferrarit egyébként éppen amiatt érte rendszeresen kritika az utóbbi években, hogy soha nem feszegetik a határokat a szabályok terén, nincs kreatív, egyedi megoldásuk, ezért vannak mindig lépéshátrányban és ezért nem tudnak elsők lenni. Maranellóban már télen is utaltak rá, hogy ez idén megváltozik és úgy fest, hogy valóban így történt...

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: