DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az esős kínai pályával az ismeretlenbe mennek a pilóták

Igen sok versenyző számára teljes lutri lesz a vasárnapi Kínai Nagydíj esős körülmények között, mivel szinte semmi tapasztalatuk nincs a Pirelli új esőgumijaival, van, aki egy kört sem ment még velük.

Ugyan a versenyautók a barcelonai tesztek során, március elején a mesterségesen fellocsolt pályán gyűjtöttek némi tapasztalatot, ám a Pirelli azóta gyökeresen új szerkezetű abroncsokat is gyártott, az ottaninál jóval lágyabb keverékűt, a gumikat kevésbé koptató pályákra, mint például a sanghaji aszfaltcsík.

De az új specifikációjú abroncsokról rettentő kevés információ áll rendelkezésre, mivel a pénteki esős szabadedzéseken összeadva mindössze húsz percet körözhettek a pilóták, van, aki egyetlen kört sem tett meg, miután a második edzést teljes egészében eltörölték. A Red Bull, a Force India és a Sauber egyáltalán nem gurult pályára az új gumikkal, de a legtöbb pilóta is mindössze egy-két installációs kört tett meg velük.

Nem ismerik még az új esőgumikat a pilóták


Akinek némi előnye lehet ilyen téren, az Stoffel Vandoorne és Valtteri Bottas, ők ugyanis több, mint egy mért kört teljesítettek pénteken. Az átmeneti esőgumikkal gyakorlatilag ugyanez a helyzet, igaz, azt Barcelona óta nem változtatták meg. A Ferrari-pilóták egyetlen kört tettek meg ezzel a keverékkel.

Az időjárási körülmények egyébként nem lesznek olyan rosszak Sanghajban, mint amitől előzetesen féltek, délelőtt néhány zápor áztatta a pályát, vélhetően a verseny során nedves körülmények között kezdenek, ami folyamatosan szárad majd fel a futam alatt. A rajtrácsra való felállás körében gyűjthetnek némi tapasztalatot a versenyzők a gumikról, de alighanem a verseny során bőven lesz mit tanulniuk az abroncsokról, például, hogy mikor kell váltani átmeneti esőgumikra, esetleg még tovább slickre. Fernando Alonso örül a változó körülményeknek, ugyanis csak így érez reális esélyt a pontszerzésre, szárazon nem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: