DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Visszatér-e a Ford az F1-be?

Korábban a Ford óriási szerepet vállalt a Formula-1-es száguldó cirkuszban, de évek óta nem láthatjuk a híres vállalatot még motorszállítóként sem. Most nagy a mozgolódás a párizsi megbeszélés óta több autógyártónál.

Az amerikai autógyártó mamutcég, a Ford nem vett részt a legutóbbi tanácskozáson Párizsban, ahol megvitatták a 2020 utáni szabályozást, ami az erőforrásokra is vonatkozik. Ez a megbeszélés a jelenlegi és a jövőbeni potenciális motorszállítók részvételével zajlott, a Ford azonban nem képviseltette magát.

A 60-as években volt a legmeghatározóbb a Ford a Formula-1-ben, de még 1982-ben is nyertek Keke Rosberg révén (Williams-Ford) világbajnoki címet. A turbó-éra valamelyest háttérbe szorította az amerikai motorgyártót, de a szívómotorok visszatérésekor 1989-től újra több istálló is a Ford mellett döntött.

A Ford egy ideig még nem tér vissza


Általában a nagy sikerek már elmaradtak, de 1994-ben még volt egy kiugró évük, V8-as motorjuk világbajnoki címhez segítette Michael Schumachert, ám a konstruktőri világbajnokságot nem hódították el akkor, az a Williams-Renault zsákmánya lett. A Benetton áttért a Renault-erőforrásokra, 1995-től már a futamgyőzelem is ritkán jött össze. Utolsó alkalommal 2003-ban Giancarlo Fisichella nyert esőben utoljára az amerikai márkával. 2000 és 2004 között Jaguar néven próbálkoztak kvázi gyári csapattal, de az áttörés elmaradt, futamgyőzelem nem jött össze, a dobogó is csak hébe-hóba, végül a Red Bull 2004 végén felvásárolta a csapatot. Motorszállítóként sincsenek jelen 2014 óta.

A Ford egyik főnöke, Dave Pericak pedig kijelentette, hogy a Ford egyáltalán nem érdeklődik jelenleg az F1-be való visszatérés iránt. „A terveinktől nagyon távol áll a Formula-1, nagyon izgalmas, nagyszerű dolog, de nem olyan, amiben részt kívánunk venni mostanság. Nem látok esélyt jelenleg a visszatérésre” – zárta rövidre nyilatkozatát Pericak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: