DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Mi folyik Wehrlein körül a háttérben?

Túl sok a gyanús mozzanat a Sauber kínai versenyt kihagyó pilótája ügyében, semhogy ne gondoljuk azt, elhallgatják előlünk a valóságot. Ha a beugrónak nem okoztak gondot az új autók, a német miért tart tőlük?

A Sauber bejelentette, hogy az állandó szezonra szerződtetett Pascal Wehrlein a Kínai Nagydíjon, két héttel a kihagyott melbourne-i szezonnyitó után sem fog rajthoz állni, és újból Antonio Giovinazzi veszi át a helyét – egy Ferrari által támogatott fiatal pilóta a Mercedes protezsáltjáét.

A Saubernél zajló eseményeknek több gyanús mozzanata is van, melyek rögtön beindították az F1-es találgatásgépezetet arról, mi és miért történik a színfalak mögött, mikor láthatjuk újra versenyezni a német pilótát. Az F1i.com szerint valószínűtlen, hogy Wehrlein egy héttel Sanghaj után, Bahreinben indulni fog, és csupán április végén, Szocsiban várható a visszatérése.

További okot ad arra, hogy fenntartásokkal kezeljük a kialakult helyzetet, hogy a Sauber közleménye csak nagyon felületes magyarázatot adott arról, pontosan miért marad távol a versenyző. A Wehrleintől idézett szavak szerint nem elég fitt a szereplésre, „számomra most az a legfontosabb, hogy intenzíven tudjak edzeni, és részemről 100%-os teljesítményt tudjak nyújtani”. A sajtóanyagban azonban semmiféle orvosi tájékoztatás nem szerepelt arról, pontosan milyen állapotban van Wehrlein, mi késlelteti a visszatérést.



A Bajnokok Tornáján való balesete tíz hete történt, négy hete, a második barcelonai tesztelésen pedig már autóban ült, és akkor nem mutatkozott jele nehézségnek. Nehéz elképzelni, hogy profi versenyzőként ennyi idő nem volt elengedő számára, hogy megfelelő szintre tornázza magát, ha már egy hónapja is úgy ítélték meg, felépült a bukásból. Antonio Giovinazzinak semmiféle fizikai problémát nem okozott az első teszten és az Ausztrál Nagydíjon (ahol csak a harmadik szabadedzéstől fogva ugrott be) való bevetés, pedig ő csupán tartalékpilótaként készült a 2017-es idényre. „Wehrlein nem érzi magát elég fittnek? Vajon Giovinazzinak eszébe jutott bármikor, hogy nem elég fitt?” – írta Twitterre a brit tévés, Tiff Needell szkeptikusan.

Az olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport azt furcsállja, hogy a bejelentés előtti napon Wehrlein még úgy nyilatkozott, legalább a pénteki szabadedzésen részt akarna venni Kínában. Valóban furcsa, hogy a tréningen nem teszik próbára Wehrlein teherbírását. Ausztráliában is szüksége volt az edzésnapra, hogy tudatosuljon benne, még nem áll készen a versenyzésre.

„Már két hetet edzhetett, hogy felkészült legyen” – írta a német Bild lap szerzője, aki tanácstalan, mi állhat az eseménysor mögött. „Josef Leberer felügyelete alatt van, aki egykor a nagy Ayrton Senna fizioterapeutája volt. A Sauber pedig azt állítja, hogy a nagyravágyó Wehrlein önszántából nem versenyez? Vajon Bahreinben már készen fog állni? Vagy más dolgok is vannak a háttérben?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: