DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„Adjatok Strollnak fél év bizonyítási időt!”

A kanadai F1-es pilóta az első teszten hibát hibára halmozott, utána viszont meggyőzően teljesített, ám kérdés, mire megy majd versenykörülmények között. A Williams teljesítményért felelős mérnöke szerint Strollnak időre van szüksége ahhoz, hogy megmutassa képességeit.

Lance Stroll 18 évesen készül első Forma-1-es futamára, tapasztalatból azonban nincs hiánya: a gárda 2014-es modelljével végigtesztelte az elmúlt fél évet annak érdekében, hogy minél könnyebben tudjon alkalmazkodni a sportághoz. Az új szabályok szerint átalakított autók azonban megnehezítették a kategóriaváltást, a kárörvendők pedig örülhettek az első barcelonai gyakorláson mutatott teljesítménye után. A kanadai háromszor is hibázott, második napján összetörve a Williams FW40-es modelljét. A második héten azonban meglepően remekül teljesített: noha az összesített eredménylistán csak a középmezőnyben kapott helyet 1:20.235-tel, az utolsó napon ő tette meg a legtöbb kört Barcelonában.



A teszt egy dolog, másfél hét múlva pedig kiderül, hogy Stroll mire megy versenykörülmények között, Rob Smedley, a Williams teljesítményért felelős igazgatója viszont úgy véli, pilótájának időre van szüksége ahhoz, hogy belerázódjon az F1-ben. „Ha Lance ugyanolyan körülmények között vezethetett volna, mint Felipe, akkor 1:19.6-os kört is futhatott volna” – idézi az Auto Motor und Sport a brit mérnököt. „Ez sokkal helytállóbb lenne. Lance-en nagyon nagy a nyomás, még több magabiztosságra van szüksége.”

„Még csak 18 éves, minden új számára, az autók nagyon gyorsak, és mindenki őt figyeli. Úgy megy Melbourne-be, hogy mindössze 180 percnyi felkészülés áll a háta mögött az időmérő előtt (Itt Smedley tévedhetett, ugyanis a három szabadedzés összesen 240 percet tesz ki – a szerk.). Az a hétvége nagyon kemény lesz számára: új pálya, kevesebb gyakorlási idő, és a korlátok is közelebb vannak, mint Barcelonában. Adjanak neki fél évet ahhoz, hogy hozzászokjon mindenhez. Csak akkor mondhatunk ítéletet felette” – tette hozzá a brit szakember. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: