DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Ezért nem kellene változtatni az F1-es hétvégék formátumán

David Coulthard már évek óta szakkommentátorként figyeli az F1 eseményeit, és úgy véli, nem csak akkor lehet megragadni a fiatalabbak figyelmét, ha rövidebb versenyeket fognak rendezni egy hétvégén.

Régóta égető kérdés a Forma-1 népszerűsége és nézettsége, egy legutóbbi felmérés szerint tavaly már csak 490 millióan kapcsoltak a sportágra világszerte. A Liberty Media eltökélt szándéka, hogy megszólítsa a fiatal generációt, azokat, akik életük nagy részét a közösségi médián függve töltik, figyelmüket pedig nagyon rövid ideig lehet csak lefoglalni. Ennek érdekében felmerült akár egy hétvégén belül rendezett kettő, rövidebb verseny lehetősége is, Ross Brawn, az F1 sportszakmáért felelős ügyvezetője pedig akár bajnokságon kívüli futamokat sem tart elképzelhetetlennek, ahol ki lehetne kísérletezni az új formátumokat.

David Coulthard, a Williams, a McLaren, és a Red Bull egykori pilótája, a Channel 4 televíziós csatorna szakkomentárora azonban ellentétes véleményen van. „Az eredeti Grand Prix-versenyek sokkal hosszabbak volt a mai 305 kilométeres és négy órás távnál” – nyilatkozta az utolsó futamgyőzelmét éppen 14 éve ezen a napon arató skót az FIA Auto-magazinjának. „Ezt a négy órás határt a 2011-es Kanadai Nagydíj után vezették be, melyről a mai napig klasszikusként beszélnek. Számomra éppen ezért a szórakoztatási tényező, nem pedig a hossz a lényeg.”



„Ha más sportágakat nézünk, egy focimeccs kilencven percig tart, egy wimbledoni döntő viszont órákig húzódhat, de gyakran nagyon látványosak. Mindkét esemény a drámára van kihegyezve, az F1-es futamokkal pedig ugyanez a helyzet. A felvezetés és a várakozás teszi izgalmassá a versenyeket. Úgy vélem, hogy a legrövidebb, egy óra húsz perces monzai, valamint a két órás hosszúságú szingapúri futam miatt lehetőségünk van arra, hogy gyors és akciódús, valamint folyamatosan építkező, hosszabb versenyeket lássunk.”

Coulthard szerint nem probléma, ha egy-egy futam elhúzódik. „Egy olyan verseny alatt, mint az említett montreali, vagy a tavalyi Brazil Nagydíj, az embereket lázban tartják az események, hiszen beszélnek a balesetekről és más incidensekről, és azt mondják a kényszerszünetről, hogy hála Istennek csak egy órán keresztül tartott. Elismerem, hogy a fiatalabbak a rövidebb formátumokat kedvelik, de úgy érzem, hogy sokkal elkötelezettebbek a barátaikkal együtt, ha valami szokatlan kerül eléjük. Ha például a Minecrafttal, vagy bármely más játékkal töltik az időt, órákig is képesek ellenni.”

„Az F1 manapság népszerűségének csúcsán van – csak a nézők kevesebbek a fizetős csatornák miatt. Azzal, hogy a kereskedelmi jogok tulajdonosa nagyobb bevételre vágyott, szeget ütött a televíziós nézettség koporsójába – ez persze jó a tulajdonosoknak és a csapatoknak, ám annál kevésbé a rajongóknak, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy fizessen a közvetítésekért. Számomra ez még fontosabb: vajon olyan közönséget hajszolunk, amely ott van, csak elérhetőség nélkül? A motorversenyzés csúcsa, a MotoGP sokkal rövidebb formátummal dolgozik, és nem a sorozat értékét akarom csökkenteni, de egy negyven perces nagydíjnak valóban jobban örülnénk?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: