DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Új autók: „Mintha GP2-ről F1-re váltanánk”

Az újgenerációs F1-es autók elvben sokkal nagyobb fizikai kihívás elé állítják a pilótákat. Sergio Perez új masinája bemutatóján mondta el, mekkora változásra kell felkészülni.

Szerda délután mutatták be Silverstone-ban a Force India jubileumi versenyautóját, a VJM10-est, melynek kinézetéről egyelőre megoszlanak a vélemények a sajtóban és a rajongók között. Egy azonban biztos: akárcsak társai, az elődeinél több ezüstöt kapó gép is nagyobb kihívást jelent majd a pilóták számára. Az istállónál 2014 óta versenyző Sergio Perez már hetekkel ezelőtt elmondta, milyen nehéz lesz az új autók vezetése, most pedig új játékszerének bemutatóján tért ki bővebben a szabályváltozások miatt megváltozott modellre.



„Úgy néz ki, fizikailag nehezebb lesz a vezetése” – idézte a Motorsport.com a mexikói pilótát. „Kemény kihívás lesz majd, mely nagy nyomás alá helyezi a pilótákat, de várom. Nagyon korán el kellett kezdeni a felkészülést: az új generációs autók annyival gyorsabbak lesznek, mintha a GP2-ből lépnénk fel az F1-be. Más szint az egész. Nagyon magas nehézségi erőkkel majd megküzdenünk ebben az autóban, ezért sok figyelmet fordítottam erre a területre. Kitartásra és nagyobb erőre lesz szükségünk, késszé kell válnunk mindenre, ennek érdekében pedig sokat kellett foglalkozni a nyakizmok edzésével. Emellett pedig többet kerékpároztunk és futottunk, hogy növeljük az állóképességünket.”

Perez megemlítette a Force Indiánál uralkodó stabilitást, melynek segítségével tavaly sikerült felülmúlniuk a Williamst a konstruktőri negyedik helyért vívott harcban. „Nagy magabiztossággal tölt el, hogy korábban még sehol nem láttam ilyen stabil lábakon álló csapatot. Nagyszerű érzés tudni, hogy a megfelelő emberek keményen dolgoztak. Többé-kevésbé tűrhetően kezdtük a szezont, aztán pedig negyedikként zártunk. Úgy vélem, remek évad előtt állunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: