DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Montoya: Az európaiak fejben szörnyen gyengék

Az évezred egyik legőszintébb autóversenyzője, Juan Pablo Montoya egy csapásra szólt be egy egész kontinensnyi pilótának, példákkal alátámasztott meglátásában viszont könnyen lehet igazság.

A 41 éves kolumbiai egyszerűen azt dörgölte az F1-ben és utánpótlás-sorozataiban pallérozódó versenyzők orra alá, hogy mentális felkészültségük látványosan elmarad másokhoz, elsősorban az USA különféle bajnokságaiban szereplő pilótákhoz képest. Montoya már több mint egy évtizede szakított a Formula-1-gyel, és máig kitart azon álláspontja mellett, hogy semmiképpen sem bánta meg a korai távozást. 2006-tól kezdődően hét évet töltött el a NASCAR-ban, ahol ugyan nem volt annyira sikeres, mégis karrierje kulcsfontosságú szakaszának tartja az ottani tapasztalatszerzést.

Talán az ott látottak alapján formálta meg alábbi véleményét, amikor a Formula-1 hivatalos weboldalának nyilatkozva idézte fel egy kicsit a királykategóriában eltöltött éveit. Amikor ugyanis nekiszegezték a kérdést, hogy kit tartott legkeményebb F1-es ellenfelének, Montoya azonnal belevágott a szaftos részletekbe.

montoya-schumacher



„Mindannyian arra késztettek, hogy a határokat feszegessem. Sokat tanultam Ralf [Schumacher] csapattársaként, aki tényleg igazán gyors volt, ám az az érzésem, hogy az európai versenyzők általában véve szörnyen gyengék mentálisan. Nagyon könnyen bele lehet mászni a fejükbe” - állapította meg. „Ezt igazolja, amit ma látunk a Formula-1-ben, és amit mindig is láttunk. Amikor egy versenyzőnek a saját kedve szerint alakulnak a dolgok, akkor nagyon erősen teljesít. Például amikor Lewisnak nyerőszériája van, tényleg megállíthatatlanná válik, ám amint valami félresikerül, rögtön egy negatív spirálba kerül és komoly gondjai lesznek. Emiatt azt gondolom, hogy ha az autók teljesítménye közelebb állna egymáshoz, más pilóták gyűjtenék be a futamgyőzelmeket.”

Arra a kérdésre, hogy az elmondottak alapján Michael Schumachert is mentálisan gyengének látta-e, rögtön pontosított:

„Michael az egyike azon keveseknek, aki ezen a téren is igazán erős volt. Neki is bele lehetett ugyan mászni a fejébe, de nagyon jól ellenállt. Ralfot is sokszor szinte lehetetlen volt legyőzni, ellenben őt még a legjobb napjain is el lehetett csípni azáltal, ha mentálisan kizökkentettem. Mindannyiunknak vannak gyengeségei, csak arra kell rájönnünk, hogy kinek mik azok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: