DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Nem jönnek (még) az oroszok az F1-be

Szergej Szirotkin változatlanul a Renault kötelékébe tartozik, és az F1 környékén találjuk az SMP Racing nevű, számos szériában érintett kompániát is. Mit terveznek az oroszok az F1-ben?

Az SMP egy orosz bank, amely SMP Racing néven komoly összegeket fektet a versenyzésbe: láthattuk őket formaautós szériákban, a Hosszútávú Világbajnokságon, de Mihail Aljosin révén az IndyCarban is érintettek – a csapat hazája fiait támogatja.

A részben csapatnak, részben szponzornak tekinthető SMP Racing keretébe tartozik az a Szergej Szirotkin is, aki GP2-es teendői mellett a Renault fejlesztőpilótája volt, Szocsiban és Interlagosban pedig első szabadedzésen vezetett. Nemrég erősítették meg, hogy a Renault csapatfőnöke, Frederic Vasseur távozása semmilyen hatást nem gyakorol Szirotkin pozíciójára, sőt idén állítólag a tartalékpilóta szerepét is megkaphatja. Egyelőre azonban az SMP nem gondolkodik azon, hogy növelje jelenlétét a királykategóriában.



„A programunk halad előre, de hogy növekedni is fog-e, csak az égiek tudják” – mondta az SMP milliárdos vezére, Borisz Rothenberg a Rio Novosti hírügynökségnek. „Egyelőre csak magunkra számíthatunk az építkezésben. Ha specifikus célokat jelölnek ki számunkra, akkor gondolkodhatunk másként, időközben viszont csak saját magunkra támaszkodhatunk.”

A homályos magyarázat után – amellyel talán állami támogatásra célzott Putyin állítólagos bizalmasa – egy határozott választ is adott: „Pillanatnyilag igen” – felelt arra a kérdésre, hogy az F1-es jelenlét idén kimerül-e Szirotkin tesztpilótaként való támogatásában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: