DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Tovább emelték az autók minimumsúlyát

Az F1 2017-es versenygépei 26 kilogrammal nehezebbek lesznek elődjeiknél – a nagyobb kerekek miatt kellett tovább emelni a korábban megszabott limiten.

Az FIA két hete adta ki a Formula-1 legfrissebb technikai szabálykönyvét, melyben a 2017-es autók tömegének alsó határa 722 kilogrammban volt meghatározva – a versenygépek szárazon, üzemanyag nélkül nem nyomhatnak ennél kevesebbet.

A szabályzat 4.3-as pontja azonban megjegyezte, hogy a minimumsúlyt a későbbiekben korrigálni fogják az új, szélesebb abroncsok megnövekedett tömegével. Az első gumik darabonként kicsivel több mint 1, a hátsók nagyjából 1,5 kg-mal lettek nehezebbek a 2016-os verziónál, írja a motorsport.com. A lap tudomására jutott, hogy az FIA kerekítve 6 kilogrammnak ismerte el a gumikból származó többletet, így a hivatalos limit 728 kilogramm lett.



Ez 26-tal több, mint eddig, a tavalyi minimumsúly ugyanis 702 kilogramm volt. A gumik mellett a 20 centiméterrel szélesebb karosszéria is nehezíti a versenygépeket, amelyek 5 kilogrammal több (összesen 105 kg) benzint cipelhetnek a versenyeken.

A becslések szerint a plusz tömeg közel egy másodperccel lassítja az autókat (10 kg súly 0,3 másodperccel hosszabb köridőt jelent), de a Formula-1 tempója várhatóan még így is öt másodpercet fog gyorsulni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: