DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Így képzeli el Brawn a költségvetési sapkát

Az F1 sportszakmáért felelős ügyvezető igazgatója már korábban bejelentette, hogy ez is a tervei között szerepel, most pedig azt árulta el, hogyan képzeli el a megvalósítását.

Néhány nappal ezelőtt Ross Brawn terveit említve szinte elsőként jelentette be, hogy élhetőbb Forma-1-et akar a jövőben, amelyet többek között költségvetési sapkával szeretne elérni. A sportágban korábban már megbukott ötletet az új hullám egyik képviselője, a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown is támogatja, bár kérdés, hogy mikét fogja látni a helyzetet akkor, ha egyébként évente bőven 400 millió dollár felett költő alakulata ismét az élmezőnybe fog tartozni. Brawn azonban reméli, hogy sikerül kereszülvinnie ötletét. „Jelenleg az a helyzet, hogy a befektetett pénz folyamatosan visszatérül, így minél többet invesztálsz, annál gyorsabb vagy. Amíg van egy olyan versenyképes csapat, mint a Mercedes, addig ne is várjunk változást” – nyilatkozta a brit szakember az ESPN-nek.



„Amire szükségünk van, hogy megállítsuk ezt a folyamatot, és lehetőségeket találjunk a szabályokban, hogy a kisebb befektetések is megtérüljenek. Ez a koncepciónk, ám elérése annál nehezebb. Az ötletünk az, hogy folyamatosan próbálgatjuk az opciókat, tehát nincs egy igazi megoldás, mellyel el lehetne érni a kívánt eredményt. Azonban minden egyes döntésnél figyelembe kell vennünk: nagyobb teret adunk-e ezzel a komolyabb befektetésre, vagy csökkentjük? Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy minden egyes, ezzel kapcsolatos vita a megfelelő irányba tereli a dolgokat.”

„Szeretném, ha diskurzus alakuljon ki a költségvetési sapkáról, hogy kiderüljön, mi az emberek véleménye, és hogy sikerül-e megoldást találnunk-e ezzel kapcsolatban. Persze ez behatárolja majd a csapatok lehetőségeit, de az is lehet, hogy az egész egy nirvána, amelyet nem lehet elérni, hiszen különböző országok különféle csapatiról, és eltérő érdekekről van szó. Nem azt mondom, hogy muszáj bevezetnünk a költségsapkát, de mindenképp érdemes a megvitatásra, mert sok problémára lehet megoldás. Néhány évvel ezelőtt nagy vita kerekedett ki a témából, és szerintem ismét fel lehetne vetni, és megnézni, hogy működőképes lehet-e a jövőben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: