DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Horner: Előbb az élvezet, aztán a technika

A Red Bull csapatfőnöke szerint nem a minél modernebb technológiára van szüksége az F1-nek, az csak másodlagos szempont lehet - persze ez nem ilyen egyszerű.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, hogy a Formula-1-nek megint a szórakoztatás felé kell elmennie, nem pedig a minél inkább a jövőt szolgáló technológiák irányába. A sportág nem attól lesz népszerű és látványos, hogy hibrid motorokkal és különböző, az egyszerű néző számára bonyolultnak tűnő megoldásokkal vértezzük fel az autókat - legalábbis szerinte.

"Szerintem a kereskedelmi jogok tulajdonosainak kellene diktálni, hiszen nekik kell eladni a terméket" - mondta az ESPN kérdésére Horner. "Számomra fontosabb lenne, hogy a Formula-1 izgalmas és szórakoztató legyen, a technológia pedig csak második lehet. Szóval ha rajtam múlna, én egy sima V10-es motort támogatnék valami egyszerű energia-visszanyerő rendszerrel."

Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen a gyártók számára az a fontos, hogy a jövő technológiáját kutathassák, fejleszthessék a Formula-1-ben. "Valószínűleg a Mercedes vagy a Honda nem szavazna a V10-es motorra, amire én, de jobban tetszene ez a szurkolóknak? Én azt hiszem, hogy igen" - tette hozzá a Red Bull főnöke.

horner



"Szerintem ez a mostani technológia túl összetett és az emberek nem értik, mi pedig nem reklámozzuk jól azt, hogy mire képesek ezek az autók. Ezen felül a hang is kulcsfontosságú, benne van a Formula-1 DNS-ében. Tavaly Japánban beindították a McLaren-Honda V10-esét, mentek vele pár bemutató kört és minden szerelő letette a szerszámot a bokszokban, hogy megnézze, mi történik. Ilyennek kellene lennie a Formula-1-nek, a jogtulajdonosoknak el kell dönteniük, hogy mit akarnak" - magyarázta tovább.

A Liberty Media hivatalos hatalomátvételével talán elindulhatunk a szórakoztatás irányába, de akkor is ott van a probléma, hogy a gyártók szava mindenek felett - Horner szerint ez sem egészséges. "A gyártók jönnek-mennek, ahogy éppen akarnak, szóval csak köréjük építeni a sportot nem jó. A gyártók csak akkor választják az F1-et, ha az éppen fekszik nekik, ez pedig szintén nem jó."

"Mi egy izgalmas és látványos F1-et szeretnénk, mert a sport világában ez az egyik legnagyobb platform. A Red Bull izgalmas terméket akar, egy show-t, persze bizonyos keretek között."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: