DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Az F1-et élhetőbbé kell tenni a kiscsapatok számára”

Egyre-másra jelennek meg a médiában a Forma-1 új vezetőségének ötletei: Ross Brawn sokak által kívánt intézkedést szeretne bevezetni, hiszen igazságosabb pénzelosztási rendszeren gondolkozik.

A Liberty Media által kinevezett vezetői trió eltökélt célja, hogy a rajongók számára izgalmasabb termékké varázsolják a Forma-1-et, összességében pedig a hosszú távú tervezés hívei. Ennek alapján valósulhat meg a be sem vezetett, korábban mégis sokak által elátkozott költségvetési sapka, Ross Brawn számára azonban nagyon fontos, hogy gazdaságilag is fenntartható, valamint nyereséges üzletet kreáljon a sportágból. Az anyagi gondok évente állandó témát szolgáltatnak a csapatoknál, s bár tavaly a Sauber megmenekült a Longbow Finance segítségének köszönhetően, nemrég a Manort vonták csődeljárás alá – egy héten belül kiderül, mi lesz a sorsuk.



„Megoldást kell találnunk arra, hogy a kiscsapatok meg tudjanak állni a saját lábukon, hogy tényezőt jelentsenek a Forma-1 hierarchiájában, és hogy kereskedelmi szempontból sem legyenek problémáik” – nyilatkozta Brawn a Sky Sports-nak. „Ez jelenleg nagy kihívás számukra, túl nagy, a jövő Forma-1-ének viszont tetőtöl talpig egészségesnek kell lennie. Ezáltal a kisebb alakulatok értékesebbek és vonzóbbak lehetnek, és nem csak a pályán, hanem üzletként is megállnák a helyüket.”

Amiatt viszont, hogy a csapatok jelenleg a sportágban tartó szerződések még évekig érvényesek, lassú változásokra lehet számítani. „A résztvevőkkel 2020-ig szól a megállapodásunk, és addig semmi sem fog változni, amíg mindenki egyet nem ért.” Brawn új pozíciójában adott első nyilatkozatai között elmondta, hogy mit várhat a sportág az új vezetéstől, a Sky-nak pedig a következőkkel egészítette ki korábbi szavait: „Ha probléma lépett fel, változtattak itt, változtattak ott, de többször is előfordult, hogy ezek a módosítások nem hozták meg a várt eredményt. A jövőben ezt el szeretnénk kerülni.”

„Számtalan kezdeményezés van, melyet szeretnénk a Forma-1-be hozni, ezeket azonban még csak a csapatokkal és az FIA-val szeretném megosztani, hogy egy háromtól öt évig terjedő tervet tudjunk kidolgozni. Ha ez így lesz, elmondhatjuk, hogy előrébb vagyunk a sport vonzereje szempontjából, hogy hogyan viszonyulunk a rajongókhoz, és hogy mit tudunk visszaadni nekik, valamint a promótereknek” – tette hozzá a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: