DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Végleges: Bottas lett Hamilton új csapattársa

Ahogy azt már karácsony előtt is sejteni lehetett, a Mercedes Valtteri Bottas mellett tette le a voksát Nico Rosberg utódjának keresése során. A finn pilóta ötödik F1-es szezonjában megkapja a nagy lehetőséget azáltal, hogy csatlakozik a címvédőkhöz.

Bottas ugyan szerződésben állt a Williamsszel, miután a csapat 2016 során kihasználta a hosszabbításra vonatkozó opcióját, ám a finn egyik menedzsere, Toto Wolff által irányított Mercedesnek sikerült elég hízelgő ajánlatott tennie a grove-i istálló felé ahhoz, hogy elengedjék őt. A feltételezések szerint a Williams Bottasért cserébe kedvezőbb feltételek mellett juthat hozzá a Mercedes-motorokhoz az idei szezonban, és persze a megállapodás nyélbe ütéséhez Felipe Massa maradására is szüksége volt mindkét csapatnak, így Claire Williamséknek a rutint sem kell nélkülözniük az új kihívásokat tartogató szezonban.

Ahelyett, hogy először Bottast jelentette volna be a Mercedes, majd utódját, Felipe Massát a Williams és Pascal Wehrleint a Sauber, a hétfői nap folyamán előbb két utóbbi csapat tett bejelentést, végül pedig Toto Wolff és Bottas köszönt be élőben a címvédő gárda főhadiszállásáról, megerősítve az elmúlt hetekben már tényként kezelt pletykát arról, hogy a finn lesz Nico Rosberg utódja.

„Ez nagyon izgalmas időszak számomra” – állnak Bottas szavai új Mercedes-versenyzőként a csapat által kiküldött közleményben. „El fog tartani egy ideig, mire felfogom, hogy mindez valóban megtörténik. Határozottan újabb álmom válik valóra, újabb nagyszerű történelmű csapatban versenyezhetek, melynek különösen utóbbi évei voltak lenyűgözőek. Igazán büszke vagyok rá, hogy ennek én is részese lehetek, és hálás vagyok mindenkinek a Mercedesnél, hogy bíznak a képességeimben, és megadták ezt a lehetőséget.”

Bottas korábbi mind a négy szezonját az őt az F1-re kiképező Williams kötelékében töltötte, minden évben legyőzte csapattársát, az istálló 2014-es felvirágzását követően pedig összesen már kilenc dobogót gyűjtött, bár ezek közül egyik sem volt győzelem. Az első siker bebiztosítására azonban idén remek lehetősége nyílhat annak ellenére is, hogy csapattársa a Mercedesnél már ötödik évét kezdő háromszoros világbajnok, Lewis Hamilton lesz.

A címvédő alakulatnál tehát négyévnyi Rosberg-Hamilton párosítás után megváltozik ez a belső dinamika, amire a csapatnak is sebtében kellett felkészülnie december eleje óta. A finneket eddig többnyire bonyodalommentes versenyzőkként ismerhetjük a Formula-1 történelméből, de az csak élesben fog kiderülni, hogy Hamilton és Bottas képes lesz-e békésebb időket hozni Brackley-be, vagy a Mercedes vezetőségének újabb belső feszültségekre, versenyközi ütközésekre kell berendezkednie.

A kirakós darabjai ma összeálltak – a Mercedes a három bejelentés mindegyikénél feltöltötte a kép egy részletét:



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: